Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату25.10.2021, 17:00

Секретар РНБО України провів засідання НКЦК

Під головуванням Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова відбулося засідання Національного координаційного центру кібербезпеки.

Учасники заходу, який відбувся у Головному ситуаційному центрі при РНБО України, розглянули, зокрема, питання утворення галузевого центру кібербезпеки паливно-енергетичного комплексу України, реалізацію якого покладено на Міністерство енергетики України.

NKCK_25102021-3.jpgЗа словами О. Данілова, це питання є вкрай нагальним, зважаючи на потенційну активізацію гібридної агресії РФ з початком нового опалювального сезону в Україні. «Ми перебуваємо у стані війни з Російською Федерацією, кібератаки на нашу критичну енергетичну інфраструктуру є одним з її методів», - сказав він, додавши, що заходи із забезпечення кібербезпеки вітчизняного паливно-енергетичного комплексу актуальні також у контексті плану приєднання України до європейської енергетичної мережі.

Під час засідання НКЦК схвалено проєкт Плану реалізації Стратегії кібербезпеки України, затвердженої Указом Президента України від 26 серпня 2021 року № 447, який буде направлено на розгляд до РНБО України. Заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк підкреслив, що План реалізації Стратегії, розроблений НКЦК, є основою для щорічного планування суб’єктами забезпечення кібербезпеки відповідних заходів. «План є виваженим, доцільним, і таким, що враховує завдання і спроможності усіх ключових суб’єктів забезпечення кібербезпеки», - сказав він.

Учасники засідання схвалили протокол обміну інформацією про кіберінциденти (TLP-протокол) та їх класифікацію (таксономію), які розробила Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України.

NKCK_25102021-1.jpgТакож було обговорено питання стосовно створення в Україні кібервійськ і необхідності розробки найближчим часом відповідного законопроєкту.

Участь у засіданні НКЦК взяли заступник Міністра енергетики України Євген Владіміров, Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Щиголь, заступники очільників Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, Служби безпеки України, Національної поліції України, Національного банку України, представники розвідувальних органів держави.