Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату20.02.2023, 10:58

Представник України вперше долучиться до роботи Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО

На засіданні Кабінету Міністрів України 17 лютого 2023 року було підтримано пропозицію Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та ухвалено постанову «Про представника Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації в Об’єднаному центрі передових технологій з кібероборони НАТО» (CCDCOE). Завдяки спільній роботі Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України та Держспецзв’язку наші фахівці вперше представлятимуть Україну в Об’єднаному центрі передових технологій з кібероборони НАТО.

Також у подальшому передбачається присутність на ротаційній основі в CCDCOE представників й інших основних суб’єктів національної системи кібербезпеки –  Міністерства оборони України та Служби безпеки України.

«Приєднання України до CCDCOE є значним досягненням у частині посилення міжнародної взаємодії у сфері кібербезпеки та кібероборони, а також важливим кроком на шляху вступу України до НАТО. Зважаючи на набутий досвід у першій у світі кібервійні, залучення українських фахівців до роботи CCDCOE матиме позитивний вплив на ефективність його роботи. Також це сприятиме посиленню спроможностей Національної системи кібербезпеки України та обміну досвідом між Україною та країнами-членами CCDCOE», – зазначила керівник служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук.

Присутність представника України в CCDCOE сприятиме збільшенню ефективності протидії агресії у кіберпросторі. Українські фахівці матимуть доступ до величезної бази знань, зможуть брати участь у спільних кібернавчаннях та проводити разом із партнерами дослідження у сфері кібербезпеки, зокрема у сфері захисту критичної інфраструктури.

Об’єднаний центр передових технологій з кібероборони НАТО – одна з ключових структур НАТО у сфері кібероборони, що опікується питаннями кібербезпеки як на стратегічному, так і на практичному рівнях.