Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату15.04.2024, 17:46

Секретар НКЦК закликала країни ЄС та НАТО до спільної протидії кіберагресії рф

WhatsApp Image 2024-04-15 at 17.51.30.jpegНаціональний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України спільно з Фондом цивільних досліджень та розвитку США за підтримки Державного департаменту США та Національного директорату кібербезпеки Румунії 12 квітня 2024 року у м. Бухарест (Румунія) провів третє міжнародне засідання Національного кластера кібербезпеки на тему: «Розбудова партнерств для кіберстійкості Південно-Східної Європи».

Україна вже багато років знаходиться на передовій кібервійни. Отримані знання, своєю чергою, стали інструментом колективної оборони в кіберпросторі на глобальному рівні. Саме тому об'єднання зусиль у секторі кібербезпеки з європейськими партнерами на 26 засіданні Кластера розглядалось як необхідний крок для спільної розбудови потенціалу, поглиблення євроінтеграції та подальшого інституційного розвитку.

WhatsApp Image 2024-04-15 at 17.50.25 (1).jpeg«Сьогодні рф веде кібервійну не лише проти України, а й країн Європейського Союзу та НАТО. І прикладом тому є численні кібератаки на органи державної влади, ОКІ, викрадення персональних даних громадян ЄС, а також застосування кібератак у поєднанні із засобами інформаційного впливу. Тому є важливим чіткий меседж від наших партнерів, що такі дії є неприпустимим, а також забезпечення публічного атрибутування до рф. В іншому випадку відчуття безкарності призведе до більшої ескалації прихованої кіберагресії рф проти країн євроатлантичної спільноти та їх громадян», – сказала керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук, відкриваючи захід.

Також Наталія Ткачук подякувала міжнародним партнерам за підтримку України: «Наша країна вже продемонструвала свою стійкість, високий рівень державно-приватного партнерства та ефективність координації. І завдяки вашій підтримці, я впевнена, що ми вистоїмо та переможемо у цій війні».

WhatsApp Image 2024-04-15 at 17.50.25.jpegДиректор Національного директорату кібербезпеки Румунії Дан Кімпеан наголосив на необхідності посилення співпраці між двома країнами. Під час панелі, присвяченій ризикам ескалації кібервійни, він наголосив на необхідності усвідомлення того, що тактики, методи та процедури, які використовуються під час кібератак, постійно змінюються. «Нам є чому повчитися у наших сусідів, їхнього унікального досвіду та навичок. Застосування цих уроків, отриманих Україною під час боротьби в умовах кібер-війни, має для нас першочергове значення».

Під час заходу учасники обговорили кілька тем. Серед них:

WhatsApp Image 2024-04-15 at 17.54.25.jpegОднією з головних цілей заходу було налагодження зв'язків між румунською та українською кібер-екосистемами, тому на засіданні Національного кластера кібербезпеки були присутні представники як державного, так і приватного сектору, що працюють у сфері кібербезпеки. Загалом у засіданні взяли участь близько ста представників державного сектору, міжнародних кібербезпекових організацій, агенцій з кібербезпеки ЄС та НАТО, наукових установ та бізнесу. З-поміж ключових спікерів представники Міністерства досліджень, інновацій та цифровізації Румунії, проєкту CyberUA від Ради Європи, E-ARC, а також Апарату РНБО України, Служби безпеки України, Міністерства оборони України, Міністерства закордонних справ України, Національного банку України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Міністерства цифрової трансформації України та компаній Cyber Unit Technologies, CyberLab, NEXTLAB.Tech, Bitdefende, Національний університет політичних досліджень, державного управління та Європейської служби зовнішньої діяльності.