Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату16.04.2024, 16:35

Україна поглиблює співпрацю з кібербезпековими агенціями ЄС, НАТО та Румунії

WhatsApp Image 2024-04-16 at 16.32.08.jpegДелегація представників основних суб’єктів забезпечення кібербезпеки України на чолі з секретарем Національного координаційного центру кібербезпеки, керівником служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Наталією Ткачук 11 квітня 2024 року ​​за сприяння Національного директорату Румунії з кібербезпеки відвідала низку аналітичних центрів, навчальних закладів, представництв ЄС та НАТО, державних органів Румунії та міжнародних компаній у сфері забезпечення кібербезпеки та протидії кіберзагрозам.

У заходах взяли участь представники Апарату РНБО України, Служби безпеки України, Міністерства оборони України,  Міністерства внутрішніх справ України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Міністерства закордонних справ України та Національного банку України.

Учасники мали нагоду ознайомитися з діяльністю Європейського центру компетенції з кібербезпеки (ЕССС), Євроатлантичного центру стійкості (EARC), Проєктного Офісу Конвенції Ради Європи з кіберзлочинності (C-PROC), Національного директорату Румунії з кібербезпеки (DNSC), а також Політехнічним  університетом Бухареста.

WhatsApp Image 2024-04-16 at 16.32.08 (1).jpegПід час зустрічі з керівником Європейського центру компетенції з кібербезпеки (ЕССС) Лукою Тагліаретті було обговорено перспективні напрями взаємодії та передано лист за підписом Секретаря РНБО України Олександра Литвиненка про наміри щодо партнерства та співпраці НКЦК з ECCC. Також обговорено участь України у програмах ЕССС «Digital Europe» та «Horizon Europe». 

«Для нашої країни налагодження практичної взаємодії з Європейським центром компетенції з кібербезпеки стане надзвичайно важливим кроком на шляху євроінтеграції та посилення національної системи кібербезпеки», – зазначила секретар НКЦК Наталія Ткачук.

WhatsApp Image 2024-04-16 at 16.32.07.jpegУ ході візиту проведено зустрічі з представниками Євроатлантичного центру стійкості та Проєктного Офісу Конвенції Ради Європи з кіберзлочинності, під час яких обговорено реалізовані спільні проєкти та плани на 2024 рік, а також додаткові можливості щодо співробітництва. Крім того, на базі Національного директорату Румунії з кібербезпеки (DNSC) відбулась зустріч української делегації з румунськими державними та правоохоронними органами у сфері забезпечення кібербезпеки та протидії кіберзагрозам для поглиблення взаємодії  та швидкого реагування на спільні кіберзагрози.

WhatsApp Image 2024-04-16 at 16.35.09.jpegТакож під час зустрічі з представниками Політехнічного університету Бухареста домовились щодо участі студентів румунського вишу у навчаннях та хакатонах, які проводяться в Україні за ініціативи НКЦК та можливості участі українських студентів із відповідних вишів у аналогічних міжнародних змаганнях, які проводяться румунською Політехнікою. 

Під час зустрічей Наталія Ткачук подякувала партнерам за підтримку України та зазначила, що ефективна міжнародна співпраця є важливою умовою посилення спроможностей нашої держави із протидії кіберзагрозам рф, а також запорукою розбудови колективної кіберстійкості.