Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату22.04.2024, 16:37

Квартальне аналітичне резюме – основні тенденції та прогнози у сфері кібербезпеки за січень-березень 2024 року

Знімок екрана 2024-04-22 163512.jpgЗростає занепокоєння щодо кібербезпеки космічних об'єктів, оскільки їх вразливість до кібератак може призвести до серйозних наслідків, таких як переривання сигналу, перехоплення, або повного відключення супутника. Щоб зробити реагування на проблему більш системним, CISA планує вивчити, чи є потреба в нових вимогах безпеки для космічних засобів, а також розширити можливості реагування на інциденти.

Штучний інтелект стає важливим елементом, що змінює ландшафт кібербезпеки. Злочинці готуються використовувати генеративний ШІ (GenAI) з метою узагальнення тих даних, які вони вже вкрали і, фактично, створити нові вектори атак чи можливостей для вимог викупу. Захисники шукають можливості ширше використати ШІ для аналізу кіберзагроз.

Увага до квантових обчислень і постквантового шифрування зростає через їх вплив на кібербезпеку. НАТО прийняло першу квантову стратегію, а європейські кібербезпекові органи підкреслюють необхідність зосередитися на цьому питанні та не відволікатись на підходи, які є сумнівними з погляду ефективності. Агентство національної безпеки США розпочинає дискусії про майбутнє квантових обчислень, а IBM передбачає збільшення кібератак з метою крадіжки зашифрованих даних з появою квантових комп’ютерів.

Занепокоєння урядових структур щодо наступальних дій в кіберпросторі торкнулись і комерційного сектору. В лютому Великобританія та Франція спільно провели першу установчу конференцію, присвячену боротьбі із безконтрольним поширенням створених комерційними фірмами інструментів, які можуть використовуватись в наступальних кібердіях.

Загрози кібербезпеці об'єктів ОТ збільшуються та стають все більш системними. Виробники обладнання та ОТ рішень все частіше знаходять нові вразливості у своїх продуктах, крім того через технічні або бізнес-обмеження організації часто не в змозі їх виправити. Зловмисники все активніше атакують ОТ інфраструктуру, що підтверджується звітом Dragos Inc про збільшення кількості кіберугрупувань, націлених саме на цю сферу.

Інциденти з фізичною безпекою підводних кабелів можуть мати довгострокові наслідки для глобальної доступності мережі Інтернет. Для запобігання таким наслідкам Європейська комісія видала Рекомендації щодо безпеки та стійкості підводної кабельної інфраструктури, в яких, серед іншого, йдеться про покращення координації всередині ЄС, як зі сторони управління, так і фінансування.

Більше про кібербезпекову ситуацію у США, ЄС та Україні, а також першу світову кібервійну за посиланням:

КВАРТАЛЬНЕ АНАЛІТИЧНЕ РЕЗЮМЕ [UKR]

QUARTERLY ANALYTICAL SUMMARY [ENG]