РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олексій Данілов: Авіабудівна галузь України потребує довгострокової державної авіаційної програми та забезпечення вітчизняних підприємств державними замовленнями

Під головуванням Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова відбулася нарада щодо розвитку авіаційної галузі України. У нараді взяли участь представники найбільших підприємств галузі, зокрема, президент ДП «Антонов», директор ДП «Івченко-Прогрес», президент АТ «Мотор Січ», директор Харківського державного авіаційного об’єднання, голова правління ПрАТ «ФЕД», директор ДП «Конотопський авіаремонтний завод «АВІАКОН», співробітники Апарату РНБО України.

На думку представників авіаційної галузі, ДК «Укроборонпром» показав недостатню ефективність в управлінні державними авіаційними підприємствами, а поспішна корпоратизація окремих підприємств без урахування принципів державної військово-промислової політики може призвести до негативних наслідків. Важливим у цьому контексті є забезпечення підприємств державним замовленням, збереження трудових колективів та залучення інвестицій у новітні вітчизняні розробки.

Секретар РНБО України підкреслив актуальність запровадження посади віце-прем’єр-міністра - міністра з питань оборонно-промислової політики.

Торкаючись питання реформування ДК «Укроборонпром», О. Данілов застеріг від непродуманих рішень і наголосив на необхідності збереження унікального національного виробництва, наукової бази та кваліфікованих кадрів.

Представники авіавиробників, зокрема, зазначили, що в умовах війни з РФ вони змогли самостійно довести документацію щодо виробництва провідних моделей літаків до 100%.

У цьому контексті Секретар РНБО України зазначив, що вітчизняна  авіаційна школа є дійсно унікальною, і наголосив, що українські авіапідприємства досягли успіху в імпортозаміщенні критичних наукомістких компонентів літаків.

О. Данілов також наголосив на необхідності розробки довгострокової державної авіаційної програми та забезпеченні вітчизняних підприємств державними замовленнями.