РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Секретар РНБО України О. Данілов представив вебресурс з публічними даними відкритої частини системи «СОТА»: «Просторова та функціональна трансформація України: представницькі органи місцевого самоврядування у контексті децентралізації»

В Україні створено вебресурс з відкритими даними, за допомогою якого здійснюється моніторинг і комплексний аналіз стану національної безпеки щодо тенденцій регіонального розвитку, прогнозування суспільно-політичних, економічних та соціальних процесів на регіональному рівні.

Процес децентралізації влади триває в Україні з 2014 року. Широкі повноваження і ресурси, що їх отримали органи місцевого самоврядування завдяки реформі децентралізації, вимагають і удосконалення системи контролю за їх діяльністю, зокрема, з боку громадськості.

Вебресурс з публічними даними відкритої частини системи «СОТА» «Просторова та функціональна трансформація України: представницькі органи місцевого самоврядування у контексті децентралізації», яким може користуватися будь-який громадянин України, є допоміжним інструментом, який сприятиме підвищенню рівня ефективності, прозорості та підзвітності місцевої влади.

Його створено Апаратом Ради національної безпеки і оборони України у рамках інформаційно-аналітичної системи «СОТА».

NRCK_2.jpegКористувачі матимуть змогу отримувати у режимі реального часу оперативну, актуальну та достовірну інформацію щодо всіх ключових процесів та показників, які характеризують життя регіонів.

Вебресурс презентував у Національному координаційному центрі кібербезпеки при РНБО України Cекретар Ради Олексій Данілов.

Вебресурс складається з кількох блоків.

Перший – «Територіальна організація місцевої влади», де користувачі можуть ознайомитися з новим адміністративно-територіальним устроєм України та отримати додаткову статистичну інформацію.

Другий – «Моніторинг виборчого процесу» – містить дані, які дозволяють здійснити порівняльний аналіз результатів місцевих виборів, які відбулися у поточному році, зокрема у розрізі партійного представництва та самовисування, кандидатів та обраних депутатів місцевих рад, голів ОТГ тощо.

Третій – «Формування представницьких органів місцевої влади» – де можна ознайомитися зі зведеними результатами цьогорічних виборчих перегонів, зокрема, загальною кількістю зареєстрованих виборців, кількістю голосів, що віддані за кожного кандидата, кількістю зіпсованих виборчих бюлетенів, кількістю недійсних бюлетенів та фактичною явкою виборців тощо.

Таким чином, завдяки цьому ресурсу журналісти, аналітики, експерти зможуть здійснити комплексний аналіз регіонального виміру новообраного представництва органів територіальних громад.

 

Адреса вебсайту «Просторова трансформація України»: regions.rnbo.gov.ua