РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Данілов: У нас є чітке розуміння, у який спосіб ми відбудовуємо нашу енергетичну незалежність

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов взяв участь в конференції на тему «Тимчасова втрата частини Донбасу і Криму: вплив на вартість тарифів» у рамках Всеукраїнського Форуму «Україна 30».

Під час виступу О. Данілов зазначив, що внаслідок російської агресії та тимчасової окупації частини Донецької та Луганьскої областей, Україна втратила «75% вугілля, яке добувалося на тих копальнях, які зараз є окупованими».

Крім того, сказав Секретар РНБО України, незадовго до окупації Криму РФ на півострові «були потужні інвестиції стосовно вишок, які починали працювати на узбережжі Чорного моря».

У цьому контексті О. Данілов наголосив, що попри неможливість нині розраховувати на енергоносії на тимчасово окупованих територіях, «це не значить, що ми сидимо і когось чекаємо». «У нас є чітке розуміння, в який спосіб ми сьогодні відбудовуємо нашу енергетичну незалежність», - підкреслив він, додавши, що зважаючи на агресивні дії РФ проти нашої держави, які вона «ніколи не припиняла», Україна розробляє свою стратегію енергетичної безпеки, «щоб бути максимально незалежними».konf_energ1.jpg

О. Данілов зауважив, що 14 вересня минулого року Президент України Володимир Зеленський Указом № 392 затвердив Стратегію національної безпеки України «Безпека людини – безпека країни», яка передбачає розробку окремої Стратегії енергетичної безпеки.

«На сьогоднішній день наше відомство відпрацьовує цю стратегію, і найближчим часом, до 14 березня, вона має бути закінчена», - сказав Секретар РНБО України, додавши, що документ буде публічно презентований для українського суспільства.

О. Данілов наголосив, що під час розробки Стратегії енергетичної безпеки особливу увагу приділяється об’єднанню з європейською енергетичною системою. «Одним з головних чинників, на яких ми наполягаємо, є об’єднання з європейською енергетичною системою», - сказав він, додавши, що це сприятиме остаточному усуненню залежності від країни-агресора.