РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

С. Демедюк: Необхідно підвищити рівень українсько-американського діалогу у сфері кібербезпеки

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк провів зустріч з Національним кібердиректором США Крісом Інглісом у режимі онлайн.

С. Демедюк поінформував про основні завдання Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України, зазначивши, що НКЦК є координатором реалізації нещодавно ухваленої і введеної в дію Указом Президента України Стратегії кібербезпеки.

Під час зустрічі сторони обговорили перспективи практичної взаємодії у сфері кіберзахисту. «В України багато напрацювань у цій сфері», - заявив С. Демедюк.

За словами заступника Секретаря РНБО України, важливим є «налагодження кібердипломатії» у частині спільної координації заходів з протидії кіберінцидентам, а також запровадження практики спільних заяв про масштабні кібератаки проти України та США.

Ще одним важливим напрямом співпраці, за словами С. Демедюка, є боротьба з вимагачами, які діють у кіберпросторі, зокрема, на міжнародному рівні. «Ми підтримуємо започатковану США ініціативу Counter Ransomware Initiative і готові координувати зусилля основних суб’єктів кібербезпеки для ефективної протидії таким злочинцям», - сказав він. Правоохоронні органи України, додав він, готові вчиняти відповідні слідчі дії, але для підвищення ефективності цієї роботи необхідно оперативно отримувати інформацію від закордонних партнерів.

Заступник Секретаря РНБО також зазначив, що Україні цікавий досвід США у питаннях створення кібервійськ, і висловився за посилення взаємодії у сфері кібероборони.

«Ми готові до обміну інформацією про кіберінциденти у режимі реального часу», - сказав С. Демедюк.

Своєю чергою, пан Інгліс високо оцінив досягнення України у розбудові системи кіберзахисту, наголосив на важливості подальшого розвитку державно-приватного партнерства та комплексного вирішення завдань у сфері кібербезпеки та кібероборони, і висловив думку, що наші країни мають значний потенціал для співпраці у цій царині.

Він також поінформував про архітектуру органів кібербезпеки США та відповідну координуючу роль Ради національної безпеки США.

У зустрічі у режимі онлайн також взяли участь Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Щиголь, Перший заступник Міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб і Перший секретар Посольства України в США Єгор Дубінський.