РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

РНБО України обговорила питання про першочергові заходи із забезпечення національної безпеки від внутрішніх та зовнішніх загроз

Рада національної безпеки і оборони України на засіданні у четвер під головуванням Президента України Володимира Зеленського обговорила питання про першочергові заходи із забезпечення національної безпеки від внутрішніх та зовнішніх загроз.

Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов на брифінгу по завершенні засідання. До порядку денного було внесено 21 питання.

Зокрема було розглянуто питання щодо висновків з оцінки обстановки довкола державного кордону України. З доповіддю виступили очільники Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов та Cлужби зовнішньої розвідки України Олександр Литвиненко.

Крім того, РНБО розглянула питання щодо механізмів реалізації Плану оборони України. Із доповіддю виступив Міністр оборони України Олексій Резніков.

«Вперше за 30 років прийнято План оборони нашої країни, - суцільної оборони. Якщо раніше цим питанням переймалися тільки військові, то сьогодні цей план більш розгорнутий, у забезпеченні оборони беруть участь набагато більше установ та організацій», - сказав О. Данілов, нагадавши, що з 1 січня 2022 року вводиться в дію закон про основи національного спротиву.

З доповіддю щодо готовності Збройних Сил України до виконання покладених на них завдань виступив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Також було заслухано доповідь заступника Міністра закордонних справ України Миколи Точицького про можливі кроки міжнародних партнерів у разі загострення ситуації навколо нашої країни.

За словами Секретаря РНБО України, заслухано доповіді Голови Служби безпеки України Івана Баканова та Міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського щодо протидії зовнішнім і внутрішнім спробам дестабілізації ситуації всередині держави.

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Богомолов поінформував про розроблення науково обґрунтованих пропозицій стосовно протидії зовнішнім загрозам.

Міністр внутрішніх справ також представив звіт про результати проведення огляду громадської безпеки та цивільного захисту. Голова СБУ представив доповідь про Стратегію забезпечення державної безпеки.

Затверджено План реалізації Стратегії кібербезпеки, який передбачає виконання заходів, що посилюють кібернетичну безпеку держави. Із доповіддю виступив заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк.

Також, за словами Секретаря РНБО України, на засіданні йшлося про виконання рішень щодо запровадження санкцій відносно контрабандистів. «Санкції працюють», - сказав О. Данілов, підкресливши, що в результаті їх застосування до державного бюджету додатково зібрано 71 млрд. грн.

Також було заслухано доповідь Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка щодо поширення варіанту «Омікрон» коронавірусної хвороби на території України. Президент України наголосив на важливості вакцинації.

Заслухано доповіді Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Міністра енергетики України Германа Галущенка про поточний стан справ в енергетичній сфері.

Обговорено «дорожню карту» з реалізації Закону України «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

«Маємо розуміння, що до кінця травня він має почати працювати», - сказав О. Данілов, спрогнозувавши, що наприкінці травня наступного року на засіданні РНБО відповідно до законодавства можуть бути визначені перші олігархи.

Крім того, за словами Секретаря РНБО України, за ініціативою Президента України було проголосовано кілька протокольних доручень, зокрема, про забезпечення житлом військовослужбовців та ветеранів; вирішення протягом місяця питання про вирівнювання заробітних плат військовослужбовців; питання стосовно можливості синхронізації санкцій з партнерами у разі застосування санкцій до громадян України; доручення уряду створити міжвідомчу робочу групу з перевірки постачання з 1 січня 2017 року до 31 грудня 2021 року (за останні п’ять років) до Збройних Сил України основних видів озброєння, військової техніки та продовольства.

Також О. Данілов повідомив, що він представив доповідь про підсумки діяльності РНБО України у 2021 році. За словами Секретаря Ради, у поточному році РНБО провела 36 засідань, на яких розглянуто 150 питань, ухвалено та введено в дію указами Президента України близько 90 рішень. «Це найбільша кількість засідань за часи незалежності нашої держави», - наголосив він.