РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

За перший місяць роботи системи Protective DNS на понад 30% зменшились втрати українців від фінансового фішингу

На базі Національного координаційного центру кібербезпеки 14 березня 2023 року відбулася робоча зустріч щодо функціонування системи Protective DNS, призначеної для протидії фінансовому фішингу. Під час заходу розглядалися питання стосовно проміжних результатів та можливого вдосконалення роботи системи. В обговоренні взяли участь представники законодавчої та виконавчої гілок влади, банківського сектору, представники телеком-бізнесу та профільних асоціацій.

У лютому цього року в Україні було впроваджено систему Protective DNS. Вона забезпечує фільтрацію фішингових сайтів, таким чином перешкоджаючи діяльності кіберзлочинців, а українці отримали додатковий захист від шахраїв в Інтернеті. До системи вже приєдналися понад 320 українських провайдерів, які відповідально ставляться до безпеки своїх клієнтів. З-поміж них і найбільші гравці ринку – Kyivstar, lifecell, Vodafone, Укртелеком, Датагруп та Воля.

«За перший місяць роботи системи ми вже маємо суттєві результати – об'єм фішингового шахрайства в грошовому еквіваленті впав приблизно на 40−50%, а кількість звернень від ошуканих громадян – на 30−40%. Загалом це десятки або навіть сотні мільйонів гривень щомісяця, які українці не втратять завдяки роботі системи», – сказав керівник управління забезпечення діяльності НКЦК профільної служби Апарату РНБО України Сергій Прокопенко.

Protective DNS при спробі переходу на фішинговий сайт перенаправляє користувачів на сторінку з попередженням про загрозу та рекомендаціями з кібергігієни. «Система аналізує лише сайти, які мають ознаки фінансового фішингу. Доступ до списку фішингових доменів має кожен провайдер, приєднаний до системи», – додав С. Прокопенко.

Учасники зустрічі підтримали впровадження системи та акцентували на її ефективності у протидії фінансовому фішингу. Водночас представники Інтернет Асоціації України запропонували розглянути пропозиції з удосконалення регламенту роботи системи.