Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату22.03.2024, 15:03

Наталія Ткачук: рф веде кібервійну не лише проти України, а й країн ЄС і НАТО

NCCK_22032024_1.jpegПредставники Національного координаційного центру кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України та Національного Департаменту кібербезпеки Румунії провели офлайн-тренінги з кібербезпеки для представників громад, об'єктів критичної інфраструктури та студентів Чернівецької області. Захід відбувся за сприяння Чернівецької військової адміністрації та підтримці Держдепартаменту США та CRDF Global в Україні.
Відкриваючи захід, керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України Наталія Ткачук акцентувала на тому, що кібербезпека є важливою складовою національної безпеки України й колективної безпеки цивілізованого світу.
NCCK_22032024_2.jpeg«Кібератаки вже стали невід'ємним інструментом, який використовує ворог проти нашої держави. Проте сьогодні рф веде кібервійну не лише проти України, а й країн Європейського Союзу та НАТО. І ми розуміємо, що війна в кіберпросторі триватиме навіть після припинення військових дій на полі бою. Тож сьогодні як ніколи важливо вміти ефективно та оперативно реагувати на кіберзагрози на всіх рівнях: як на загальнодержавному та регіональному всередині країни, так і на міждержавному – взаємодіючи з нашими партнерами. Такі спільні навчання та обмін досвідом з румунськими колегами – один із важливих кроків для посилення нашої кіберстійкості», – зазначила керівник служби.
Наталія Ткачук подякувала команді Чернівецької ОВА за прагнення посилювати навички і знання фахівців з кібербезпеки регіону, а також Національному Директорату з питань кібербезпеки Румунії за співпрацю задля забезпечення миру та безпеки у кіберпросторі.
Зі свого боку начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк сказав, що спільні зусилля спрямовані на забезпечення захисту та безпеки мереж у Чорноморському регіоні, враховуючи сучасні виклики та загрози.
«Під час війни інформаційна та кібербезпека є надзвичайно важливою складовою безпеки регіону. Адже ворог пускає в дію різноманітний інструментарій, щоби завдати Україні якомога більше шкоди. Тому разом з НКЦК та румунськими партнерами ми проводимо тренінги та практичні заходи для підвищення кваліфікації фахівців з кібербезпеки регіону», – сказав він.
NCCK_22032024_3.jpeg90% критичних кіберінцидентів відбуваються саме в регіонах. Тому в межах заходу понад 50 представників суб’єктів кібербезпеки та об’єктів критичної інфраструктури регіону детально обговорили ключові загрози кібербезпеці регіонів та напрями протидії. Особливу увагу було приділено проблемним питанням взаємодії на регіональному рівні та викликам у підвищенні обізнаності про кібербезпеку.
Старший координатор з питань кібербезпеки Служби зв'язків з НАТО, ООН та ОБСЄ Національного директорату кібербезпеки Румунії Аліна Урс зазначила, що досвід України є унікальним в глобальних масштабах.
«Під час повномасштабного вторгнення рф ваша країна показала неабияку стійкість і продовжує посилювати свій кіберзахист. І сьогодні Румунія разом з іншими країнами демократичного світу має багато чого навчитись з досвіду України», – додала Аліна Урс.
Посилення кадрового потенціалу у сфері кібербезпеки – один із пріоритетів Стратегії кібербезпеки України. Тому в межах робочого візиту до Чернівців представники НКЦК та Департаменту кібербезпеки Румунії провели декілька лекцій для студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
Заходи відбулись в межах меморандум про взаєморозуміння у сфері співробітництва з кібербезпеки, який Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України та Національний Директорат з питань кібербезпеки Румунії підписали у квітні 2023 року.