РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Секретар РНБО України Олексій Данілов представив у парламенті законопроєкти про продовження на три місяці строків дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов у неділю, 22 травня 2022 р., представив у парламенті законопроєкти про продовження на 90 діб строків дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації.

Проєкт Закону України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» розроблено відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, статті 5 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Ним передбачається затвердити Указ Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», яким на часткову зміну статті 1 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» дія правового режиму воєнного стану продовжується з 05 години 30 хвилин 25 травня ц.р. строком на 90 діб.

«Питання щодо продовження строку дії воєнного стану було розглянуто на засіданні РНБО України за ініціативи Головнокомандувача Збройних Сил України за погодженням з Президентом України Володимиром Зеленським», - сказав О. Данілов.

Члени РНБО України розглянули та згідно з вимогами статті 10 Закону України «Про Раду національної безпеки і оборони України» ухвалили пропозицію Ради про продовження строку дії воєнного стану.

Заходи загальної мобілізації тривають в Україні протягом 90 діб відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 65 «Про загальну мобілізацію».

До Сил оборони, повідомив Секретар РНБО, призвано близько 500 тисяч громадян України, з них до ЗСУ – понад 440 тисяч, що задовольняє потребу Сил оборони для захисту держави.

«Водночас в умовах триваючої повномасштабної війни рф проти нашої держави залишається необхідність у продовженні заходів мобілізації, що сприятиме підвищенню обороноздатності держави та створить умови для розвитку потенційного успіху ведення бойових дій військовими частинами Сил оборони», - наголосив він.

Рада національної безпеки і оборони України внесла пропозицію Главі держави щодо продовження строку проведення загальної мобілізації на 90 діб, і відповідний законопроєкт «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» представлено на розгляд Верховної Ради України.

Народні депутати України затвердили обидва Укази Глави держави.