Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату06.10.2021, 16:41

О. Данілов: В умовах епідемії COVID-19 дуже важливим є ухвалення своєчасних ефективних управлінських рішень у режимі реального часу на всіх рівнях

За дорученням Президента України Володимира Зеленського Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов 5 жовтня 2021 року провів нараду в Апараті Ради національної безпеки і оборони щодо актуальних питань організації надання медичної допомоги пацієнтам, хворим або з підозрою на COVID-19.

У нараді взяли участь заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексій Соловйов, виконуючий обов’язки Міністра охорони здоров’я України Олександр Комаріда, заступник Міністра охорони здоров’я України – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, т.в.о. Голови Національної служби здоров’я України Дмитро Самофалов, фахівці МОЗ, НСЗУ та Апарату РНБО України.

Sol_Covid_05_10_2021_1.jpgО. Данілов підкреслив, що в умовах ускладненої епідемічної ситуації дуже важливим є ухвалення своєчасних ефективних управлінських рішень у режимі реального часу не лише на рівні держави, а й на території кожної територіальної громади, в межах області та окремого закладу охорони здоров’я для організації медичної допомоги відповідно до потреб населення.

За його словами, дієвим інструментом для цього є можливості сучасної інформаційно-аналітичної системи «СОТА», розробленої та введеної в експлуатацію Апаратом РНБО України, зокрема, її медичного компоненту, які дозволяють органам державної влади та місцевого самоврядування застосовувати в роботі оперативну, актуальну та достовірну інформацію щодо навантаження на систему охорони здоров’я зважаючи на епідемію COVID-19.

Учасники наради обговорили питання поточного стану системи охорони здоров’я України в розрізі територіальних громад під час осінньо-зимової хвилі поширення COVID-19, зокрема, щодо забезпечення медичним персоналом, ліжками для пацієнтів, хворих або з підозрою на COVID-19, з централізованим підведенням кисню, лікарськими засобами тощо – як стосовно закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу в амбулаторних та стаціонарних умовах, так і стосовно лабораторної мережі державної та комунальної форм власності.

Особливу увагу було приділено обговоренню наявних можливостей для збільшення тестувань пацієнтів із підозрою на COVID-19, що сприятиме призначенню своєчасного лікування пацієнтам, зменшенню кількості випадків тяжкого перебігу захворювання та, відповідно, зниження смертності.

Sol_Covid_05_10_2021_2.jpgСекретар РНБО України зауважив, що на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 квітня 2021 року «Щодо Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до кінця 2021 року», введеного в дію Указом Президента України від 03.04.2021 № 139, вкрай важливим є охопити до кінця поточного року щепленнями від COVID-19 більшість дорослого населення України, як це зазначено у рішенні, насамперед найбільш уразливих до ускладнень цього захворювання категорій населення – осіб старше 60 років та пацієнтів із хронічними захворюваннями.

За результатами наради ухвалено рішення щодо відновлення цілодобового режиму роботи штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, аби максимально ефективно реагувати на будь-які ситуації, пов’язані з епідемією особливо небезпечного інфекційного захворювання.

О. Данілов зазначив, що національна система охорони здоров’я повністю готова і до можливого збільшення кількості хворих на COVID-19, і до надання медичної допомоги пацієнтам з іншими патологічними станами. «Я впевнений у високій професійній підготовці наших медичних працівників», – наголосив він.

Також Секретар РНБО закликав керівників територіальних громад активніше долучатися до протидії епідемії COVID-19, адже вони несуть персональну відповідальність за здійснення наданих їм законом повноважень.