Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату22.11.2021, 13:17

У Києві відбувся Міжнародний форум з кібербезпеки, співорганізатором якого виступив НКЦК при РНБО України

У Києві відбувся Міжнародний форум з кібербезпеки, ініційований Офісом Генерального прокурора, співорганізатором виступив Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України.

У роботі Форуму взяли участь представники Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства цифрової трансформації України, Служба безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, експерти з понад 20 країн.

З доповіддю на тему: «Ефективна протидія кіберзлочинності як стратегічна ціль розвитку кібербезпекових спроможностей України: питання координації та взаємодії» виступила керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО Наталія Ткачук.

tkachuk_forum_1.jpegН. Ткачук, зокрема, акцентувала на основних завданнях, визначених новою Стратегією кібербезпеки для правоохоронних органів, зазначивши, що нині триває робота над імплементацією цього важливого документа.

Говорячи про загрози, пов’язані з кіберзлочинністю, керівник служби наголосила, що нині кіберзлочинці стали «інструментом у руках деяких держав, які використовують їх для отримання певних переваг у геополітичних конфліктах та гібридних війнах».

У цьому контексті вона зазначила, що кіберзлочинність є інструментом російської гібридної агресії проти України, й основними об’єктами кібератак є органи державної влади, ключові інформаційні системи держави, критична інфраструктура тощо. «В останні роки ми спостерігаємо нову модель кіберзагроз – кібератаки використовуються як інструмент дезінформаційних кампаній Росії проти України», - додала Н. Ткачук.

Керівник служби акцентувала на важливості «не лише реагувати та локалізувати кіберзагрози, а й розслідувати кіберзлочини». «Сьогодні ефективна боротьба з кіберзлочинністю неможлива без міжнародного співробітництва», - додала вона.

Під час Форуму представники українських та іноземних правоохоронних органів обговорили питання ефективності національних системи кібербезпеки, попередження онлайн-шахрайства, ролі кібербезпеки у цифровій державі, колективного кіберімунітету. Представники Європолу та Євроюсту поділилися власним досвідом у боротьбі з кіберзлочинністю. Опрацьовано питання співпраці українських компетентних органів у рамках Європейської мережі правоохоронних органів, що борються з кіберзлочинністю (CYCLOPS), Європейської мережі судової кіберзлочинності, а також на базі проекту SIRIUS (Робота з електронними доказами через кордони).

За підсумками Форуму керівникам державних та правоохоронних органів рекомендовано вжити додаткових заходів до підвищення ефективності протидії кіберзлочинності та захисту державних інформаційних ресурсів.