Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату25.05.2023, 16:27

Питання кібербезпеки у сфері охорони здоров’я та захисту персональних даних обговорили на Національному кластері кібербезпеки

Учасники ХІХ засідання Національного кластера кібербезпеки на тему «Кібербезпека у сфері охорони здоров`я та медицини: основні виклики та загрози» обговорили питання захисту медичних даних та протидію кібератакам в інформаційних системах сфери охорони здоров’я.

Захід, який відбувся 23 травня 2023 року, організовано Національним координаційним центром кібербезпеки при РНБО України спільно з Фондом цивільних досліджень та розвитку США за підтримки Державного департаменту США.

Відкриваючи засідання, керівник управління забезпечення діяльності НКЦК профільної служби Апарату РНБО Сергій Прокопенко зазначив, що ворожі атаки рф мають дві мети – руйнування інфраструктури та доступ до персональних даних громадян.

«Захист персональних та медичних даних дуже важливий, особливо коли наша країна перебуває у стані війни. російські хакери постійно намагаються викрасти дані українців для кібератак та інформаційних кампаній. Тому ми повинні приділяти особливу увагу питанням кібербзепеки на стратегічному, організаційному та технічному рівнях. Адже будь-хто в державному та приватному секторах може стати елементом атаки на ланцюг постачання», – зазначив С. Прокопенко.

Заступниця міністра охорони здоровʼя Марія Карчевич розповіла, що за останні роки цифровізація охорони здоров’я стрімко зростає. «В Україні затверджена п'ятирічна Концепція розвитку електронної охорони здоров’я. Щороку затверджується відповідна «дорожня карта» цифрових проєктів, яка цього року включає 107 проєктів. З-поміж них важливе місце займає кібербезпека та заходи, що вживаються для підвищення її рівня», – сказала М. Карчевич.

Понад 200 представників з 80 організацій взяли участь у заході у форматі онлайн. Ключовими спікерами заходу були представники МОЗ України, Національної служби здоров’я України (НСЗУ), eHealth, CISA та інших організацій, відповідальних за цифровізацію та кібербезпеку галузі.

«Сфера охорони здоров’я потребує особливої уваги в розбудові надійного кіберзахисту в нашій країні. Насамперед це безпека персональних даних кожного пацієнта. Завдяки Національному кластеру кібербезпеки ми можемо обговорювати всі нагальні питання та виробляти комплексний підхід, захистити кожну галузь і всю країну», – наголосив керівник з операційної діяльності CRDF Global Михайло Верич.

За даними Національної служби здоров’я України, у 2022 році ворог здійснював цілеспрямовані фішингові та DDoS-атаки на українську електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ) та застосунки. Однак система добре захищена, тому всі атаки були невдалими. Зокрема ефективність кіберзахисту системи відзначили й учасники заходу.  Крім того, за даними американських партнерів, медицина також входить до ТОП-3 сфер із найбільшою частотою кібератак у США.