Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату31.05.2024, 13:05

Сергій Демедюк закликав до формування на міжнародному рівні єдиного понятійного апарату сфери кібероборони

20240531_1.jpegНа міжнародному рівні слід формувати єдину термінологію ключових кібербезпекових понять. На цьому 30 травня під час засідання Національного кластера кібербезпеки на тему «Визначення та інтеграція ключових кібербезпекових понять в нормативно-правовому полі України та світу» акцентував заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк.

Захід організовано Національним координаційним центром кібербезпеки та Національною академією Служби безпеки України спільно з CRDF Global в Україні та за підтримки Державного департаменту США.

20240531_3.jpeg«Нам необхідно формувати єдину термінологію ключових кібербезпекових понять. російські хакери відкрито демонструють свої атаки на об’єкти критичної інфраструктури іноземних держав, втручаються у внутрішньополітичні процеси. А світ, на жаль, мовчить. Тож зараз нам потрібно ініційовувати процеси щодо формування певної ідеології щодо кібероборони під час війни», – сказав заступник Сергій Демедюк, відкриваючи захід.

20240531_2.jpegУ ході діалогу було обговорено питання щодо воєнних злочинів у кіберпросторі, зокрема, сучасні правові підходи та прогалини, механізми міжнародного стримування та реагування на воєнні дії в кіберпросторі, а також ключові потреби та рішення у секторі освіти та науки у сфері кібербезпеки.

«Національний кластер кібербезпеки давно став національним і міжнародним майданчиком для комунікації. Ми розширюємо партнерство і вперше проводимо наш захід у Національній академії СБУ, яка є не лише одним із найкращих закладів, що готує кадри для сектору безпеки і оборони. Цей заклад вже став осередком провідної наукової думки у сфері кібербезпеки», – зазначила керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук.

20240531_5.jpegУ своєму виступі Секретар НКЦК розповіла учасникам про розбудову співпраці між Україною та провідними країнами світу, яка допоможе посилити кіберзахист України. Також вона наголосила на необхідності розбудови прозорої та дієвої національної нормативно-правової бази, зокрема й щодо проведення кібероперацій.

20240531_4.jpegУ заході взяли участь близько ста представників державного та приватного сектору, а також міжнародної спільноти. З-поміж спікерів – представники Апарату Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства закордонних справ України, Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України, Національної академії Служби безпеки України, Верховної Ради України, Посольства Естонії в Україні, ГО «Інститут дослідження кібервійни», ГО «Кіберакадемія» та компанії CyberLab.