Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату28.06.2024, 14:32

Кібербезпека та протидія дезінформації рф у спортивній сфері: у Києві відбувся Національний кластер кібербезпеки

14.27.38.jpeg27 червня 2024 року в м. Київ відбувся 28-й Національний кластер кібербезпеки на тему «Червона картка кіберзагрозам та фейкам: виклики та рішення для молоді і спорту». Захід був організований Національним координаційним центром кібербезпеки при РНБО України спільно з Міністерством молоді та спорту України, Фондом цивільних досліджень та розвитку США за підтримки Державного департаменту США.

Керівник служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук, відкриваючи захід, зазначила про важливість теми спорту в контексті кібербезпеки та протидії дезінформації. 

14.27.40.jpeg«Спорт є не лише важливою складовою здоров'я нації, але і силою, що об'єднує українців, особливо під час перемог наших команд та спортсменів на міжнародних змаганнях. Однак він також стає полем для гібридного впливу рф на Україну та усі демократичні країни світу. Значні спортивні події стають обʼєктом для російських кібератак, відомі російські спортсмени використовуються для поширення підступних терористичних наративів. Крім того, використовуючи кіберспорт, ворог намагається створювати осередки впливу на нашу молодь, залучаючи їх до протиправної діяльності. Тому разом ми маємо протидіяти цим загрозам як на національному, так і на міжнародному рівнях», – зазначила Наталія Ткачук.

14.27.41.jpegТакож Секретар НКЦК подякувала Міністерству молоді та спорту України, Фонду цивільних досліджень та розвитку США і Державному департаменту США за їхню підтримку та сприяння. Вона підкреслила, що «підтримуючи молодь та спорт, ви підтримуєте майбутнє нашої країни».

Під час заходу було обговорено питання важливості захисту спортивної сфери від кіберзагроз, особливо в умовах зростаючої цифровізації, та важливість протидії інформаційним операціям з боку рф у спортивному контексті. Окрему увагу було приділено популяризації теми кібербезпеки серед молоді та  їхнього залучення до відповідних освітніх програм.

14.27.42.jpeg«В першу чергу хочу подякувати НКЦК та CRDF Global за те, що ми разом приділяємо увагу тематиці молоді та спорту. Дуже важливо, що ми піднімаємо питання чому спорт є елементом національної безпеки, як кіберспорт використовується ворогом для розповсюдження шкідливого впливу та чому важливо приділяти увагу обізнаності нашої молоді у сфері кібербезпеки. Наша основна задача визначити актуальні виклики у цих сферах для подальшого напрацювання спільних механізмів для їх подолання», – сказав заступник Міністра молоді та спорту України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віталій Лавров.

14.27.39.jpegУ Національному кластері кібербезпеки взяли участь понад сто представників державного та приватного сектору, спортивних асоціацій, міжнародних організацій та громадськості. Серед ключових спікерів заходу були представники Міністерства молоді та спорту, Служби безпеки України, Міністерства цифрової трансформації України, Національного антидопінгового центру, Центру протидії дезінформації, Києво-Могилянської Академії, Інституту дослідження кібервійни та компаній SentinelOne, Molfar та Лабораторії комп'ютерної криміналістики Cyberlab.