Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату20.08.2024, 19:26

Секретар РНБО України взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

Kongress 20082024 2.jpg

У вівторок, 20 серпня, у Кропивницькому під головуванням Глави держави Володимира Зеленського відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Виступаючи під час панельної дискусії «Стан готовності територіальних громад до сталого проходження опалювального сезону 2024-2025 року», Секретар РНБО України Олександр Литвиненко зазначив, що уряд, регіони і громади мають стати єдиним механізмом для досягнення спільної мети – енергетичної стійкості.

Kongress 20082024 6.jpgТакож у своєму виступі Секретар РНБО акцентував увагу присутніх на необхідності активізації зусиль для вчасної підготовки до опалювального сезону. Зокрема він зазначив, що ситуація в енергосистемі залишається складною через значні пошкодження енергетичних об'єктів внаслідок масованих ворожих атак. До того ж ворог продовжує бити не лише по традиційній генерації, а й по об’єктах відновлювальної енергетики.

Секретар РНБО України нагадав, що Президент України Володимир Зеленський доручив громадам збудувати до зими 1 ГВт потужностей розподіленої генерації, яка стане уніфікованим рішенням для територіальних громад і забезпечить стійкість об’єктів критичної інфраструктури та соціальної сфери.

«Розподілена генерація – це елемент об’єднаної енергетичної системи України, де всі енергоустановки мають функціонувати синхронізовано. Її створення – відповідальність громад та регіонів», – зазначив Литвиненко.

Секретар РНБО України додав, що громади мусять мати резерв аварійного обладнання, запасних частин, палива, їм необхідно провести підготовку пунктів незламності, проводити навчання для злагодженості дій у разі можливого блекауту тощо.

«Наголошую, створення розподіленої генерації та посилення стійкості громад – це питання виживання. Маємо забезпечити умови життєдіяльності в тилу для підтримки наших захисників на передовій», – підкреслив Литвиненко.

Kongress 20082024.jpg

У заході також узяли участь керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, члени уряду та голови обласних адміністрацій. Традиційно до засідань Конгресу долучилися онлайн представники дипломатичних місій, посольств, очільники місцевих та регіональних влад Європи.

Фото: Офіс Президента України

Більше фото ТУТ.