Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату15.09.2024, 11:08

Олександр Литвиненко на YES 2024: Україна має взяти активну участь у формуванні європейської архітектури безпеки

20th_YES_Annual_Meeting_2024_2508-3.jpgСекретар РНБО України Олександр Литвиненко виступив на 20-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES). Це провідний форум, де обговорюється європейське майбутнє України в глобальному контексті.

20th_YES_Annual_Meeting_2024_2428-1.jpgПід час панельної дискусії «Глобальна вісь зла – чи маємо ми стратегію?», яку модерувала лауреатка Пулітцерівської премії, історикиня, журналістка Енн Епплбаум, Олександр Литвиненко поділився своїм баченням про загрози, з яким зіткнувся сучасний світовий порядок унаслідок повномасштабної російської агресії проти України.

«Війна стала каталізатором розбалансування усієї системи міжнародної безпеки та фактично перетворилась на «двигун» змін існуючого світоустрою. Ключовим треком глобальних перетворень, які наразі спостерігаємо у світі, є активізація боротьби між демократією та автократією. І Україна, на жаль, перебуває в епіцентрі цього великого протистояння», – наголосив Секретар РНБО України.

20th_YES_Annual_Meeting_2024_2493-2.jpgОлександр Литвиненко зазначив, що низка держав обрали шлях підтримки агресора у війні з Україною, намагаючись нівелювати домінування Західного світу.

Водночас, на думку Секретаря РНБО України, зарано стверджувати, що нова спільнота авторитарних держав остаточно сформована.

Розмірковуючи над головним питанням «Що треба зробити, аби не допустити утворення нової «вісі зла», Олександр Литвиненко виділив кілька ключових напрямів дій Заходу. Серед них – захист демократичного світу та його цінностей; економічний тиск і санкції; стратегічна дипломатія; посилення оборонних альянсів; збереження технологічної переваги; просування демократичних цінностей через активну підтримку демократичних рухів.

20th_YES_Annual_Meeting_2024_2564-4.jpg«Зі свого боку, Україна, яка сьогодні зазнає найбільших втрат від порушення міжнародного права, не лише готова до участі у формуванні відповідної архітектури безпеки, а й може стати одним з її ключових та невід’ємних елементів», – підкреслив Литвиненко.

У 20-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) взяли участь понад 700 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських активістів та експертів із більш як 30 країн світу.