Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату27.09.2024, 16:05

НКЦК провів воркшоп щодо застосування міжнародного гуманітарного права до проведення кібероперацій

202409274.jpegНКЦК провів воркшоп, присвячений питанням визначення національної позиції України щодо застосування норм міжнародного гуманітарного права до проведення кібероперацій. Захід організований Національним координаційним центром кібербезпеки при РНБО України в рамках Національного кластера кібербезпеки.

Відкриваючи воркшоп, заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк наголосив, що росія є країною-агресором, яка розпочала неспровоковану та невиправдану війну проти України, у тому числі в кіберпросторі.
«Таким чином всі її атаки є грубим порушенням принципів та норм міжнародного права. Натомість Україна має 202409271.jpegзаконне право на самозахист, яке гарантується Статутом ООН. Це – ключова відмінність, про яку необхідно пам’ятати під час правової оцінки кібервійни між Україною та рф, що триває», – сказав Сергій Демедюк.

Під час заходу обговорювались основні питання щодо регулювання кібероперацій у контексті збройних конфліктів та їх відповідності міжнародним нормам.

Метою заходу було створення єдиного підходу до правового регулювання кібероперацій, які можуть бути застосовані в умовах війни, забезпечення дотримання принципів гуманітарного права, а також підготовки рекомендацій щодо позиції України на міжнародній арені.

Керівник служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук представила загальну проблематику застосування міжнародного гуманітарного права до кібероперацій та підкреслила важливість чіткого правового регулювання у кіберпросторі:

«У цій війні ми відстоюємо наші фундаментальні цінності – верховенство права, демократію, права людини. Ми вже довели і собі, і світові, що не маємо нічого спільного з росією, і не є такими як вони. Саме тому важливо глибоко розуміти міжнародне гуманітарне право та дотримуватися його принципів, включаючи його застосування до кібероперацій. Наша мета – перемога, і для цього ми повинні використовувати всі законні засоби. Водночас мусимо створити умови для притягнення рф до відповідальності за воєнні злочини, зокрема у кіберпросторі, зберігаючи нашу правову й моральну перевагу».

202409273.jpegПід час воркшопу було обговорено низку важливих тем, серед яких:
● статус комбатантів у «кібервійні»;
● аналіз міжнародного досвіду щодо застосування міжнародного гуманітарного права до проведення кібероперацій;
● дискусійні питання застосування норм МГП до сфери інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ);
● концепт «втрати функціональності» в контексті визнання кібератак воєнним злочином;
● правовий аналіз кібератак, що відбувались під час російсько-української війни;
● огляд та дискусійні питання щодо підходів, закріплених Талліннською настановою у контексті трактування норм МГП.

202409272.jpegУ заході взяли участь представники державних органів, міжнародні експерти, юристи, науковці, які спеціалізуються на міжнародному праві, кібербезпеці та військовій справі. Його результати будуть використані для подальших консультацій на міжнародному рівні та вироблення конкретних рекомендацій для формування позиції України.
Захід відбувся за підтримки CRDF Global в Україні та Державного департаменту США. Партнером заходу виступив Інститут дослідження кібервійни.