Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату31.01.2023, 10:36

Н. Ткачук: Необхідно розглянути можливість створення європейської кіберкоаліції для спільного реагування у випадку масштабних кібератак

Необхідно розглянути можливість створення європейської кіберкоаліції для спільного реагування у випадку масштабних кібератак, наголосила керівник служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України, секретар Національного координаційного центру кібербезпеки Наталія Ткачук.

Н. Ткачук взяла участь у зустрічі з політичним керівництвом, що представляє 290 муніципалітетів та 21 регіон Швеції, Шведської асоціації місцевих органів влади та регіонів, у режимі онлайн. Учасники дискусії обговорили питання посилення спроможності Швеції у сфері кібербезпеки.

Н. Ткачук поділилася досвідом України щодо протидії ворогові у кіберпросторі під час першої у світі кібервійни, що триває нині, та наголосила на необхідності створення європейської кіберкоаліції.

«Завдяки спільній злагодженій роботі всіх суб’єктів кібербезпеки Україна показала високу стійкість національної системи кібербезпеки. Зараз необхідно розглянути можливість створення європейської кіберкоаліції, яка б не тільки забезпечувала обмін інформацією, розвідувальними даними та єдині стандарти кібербезпеки, але й передбачала створення спільних механізмів реагування у випадку масштабних кібератак та протоколів спільних дій як на національному, так і на міжнародному рівні. І Україна готова ділитися власним досвідом», – сказала вона. 

Н. Ткачук також акцентувала на необхідності обговорення на світовому рівні питання щодо ухвалення норм міжнародного права, які б чітко визначали зміст кібервійни, правила її ведення, кібератак та відповідальності за ці дії: «Вже зараз потрібно сформувати чітке бачення, які види кібератак слід вважати воєнними злочинами. Визначити правовий статус кіберкомбатантів і механізм захисту наших кіберволонтерів за міжнародним правом».

Секретар НКЦК подякувала міжнародним партнерам за допомогу. «У цій кібервійні на боці України сьогодні весь демократичний світ – кіберволонтери, урядові структури, ІТ-бізнес. Ми високо цінуємо їхню підтримку. Але для перемоги нам дуже потрібна зброя, зокрема кіберзброя», – зазначила вона.