Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату05.09.2023, 13:21

Посилюємо кібербезпеку регіонів: НКЦК провів TTX та засідання Національного кластера кібербезпеки в Івано-Франківську

05092023_1.jpegУ рамках посилення заходів щодо забезпечення кібербезпеки на регіональному рівні, Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) при Раді національної безпеки і оборони України за підтримки CRDF Global в Україні та Держдепартаменту США 31 серпня 2023 року успішно провів регіональні командно-штабні навчання (ТТХ) у місті Івано-Франківськ. Також відбулось ХХІ засідання Національного кластера кібербезпеки у новому форматі Cluster Talks на тему «Державно-приватне партнерство у сфері кібербезпеки: українські та міжнародні кейси».

«Підвищення рівня кібербезпеки регіонів є одним із пріоритетів НКЦК. Адже переважна більшість об’єктів критичної інфраструктури знаходиться в регіонах України та питання їхнього кіберзахисту зараз є надзвичайно важливим. Крім того, складові Національної системи кібербезпеки взаємопов’язані й кожна її ланка має бути захищеною. Адже разом з постійними ракетними обстрілами ворог продовжує атаки у кіберпросторі та поєднує їх з інформаційним впливом. І лише завдяки постійній взаємодії на всіх рівнях ми зможемо ефективно протидіяти країні агресору та наближати нашу Перемогу», – зазначила керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук.

05092023_3.jpegУ командно-штабних навчаннях взяли участь представники Івано-Франківської ОВА, основних суб’єктів кібербезпеки України та об’єктів критичної інфраструктури регіону. Фасилітатором заходу виступив народний депутат України Олександр Федієнко. У ході ТТХ було відпрацьовано механізм взаємодії під час реагування на кібератаки та комунікування кіберінцидентів. За результатами будуть ухвалені необхідні рішення для вдосконалення координації та співпраці між відповідними органами регіону.

Під час засідання Національного кластера кібербезпеки у форматі Cluster Talks було обговорено питання державно-приватного партнерства у сфері кібербезпеки. У заході взяли участь представники державного сектору – Національного координаційного центру кібербезпеки, Верховної Ради України та Івано-Франківської ОВА, а також міжнародних та українських компаній – Recorded Future, CDAC, Cyber Threat Alliance, Cyber Unit Technologies, 10guards, EPAM, CyberLab.

05092023_4.jpegУ ході дискусійних панелей обговорено:

У форматі та офлайн до заходу долучилися понад 250 спеціалістів з державного та приватного секторів, представників міжнародних інституцій та наукової спільноти.

Обговорено взаємодію між державою та бізнесом шляхом надання підтримки, правового захисту та гарантій для діяльності українських компаній у сфері кібербезпеки. Також розглянуто умови створення надійного партнерства, яке б гарантувало безпеку державних і комерційних інтересів, сприяючи економічному зростанню та інноваціям в державі.