РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Данілов: Ми знаходимось у стратегічній точці перелому, і на території нашої країни вирішується, як виглядатиме світ

15092023_Gostomel_4.jpgСекретар РНБО України Олексій Данілов взяв участь у зустрічі з представниками дипломатичного корпусу з питань імплементації Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Захід відбувся на території міжнародного аеропорту «Антонов» в смт Гостомель.

У своїй промові О. Данілов зазначив, що вперше після Другої світової війни в Європі розгорнулася повномасштабна війна, яка «була закладена після того, як рф згорнула всі демократичні процеси і стала на шлях авторитаризму». «Це відбувалося на наших очах, але ми заплющували очі і вважали, що це не наша справа, - сказав він. - Якщо хтось вважає, що це війна лише росії проти України, це глибока помилка».

15092023_Gostomel_5.jpgЗа словами Секретаря РНБО України, світ періодично проходить певні «стратегічні точки перелому», і сьогодні «ми з вами знаходимось в такій точці». «Залежно від того, в який спосіб відбудеться цей перелом, так і буде розвиватися сучасний світ у найближчі 20-30-40 років», - зазначив він.

О. Данілов висловив переконання, що на території України зараз вирішується, як «найближчим часом виглядатиме світ». «Або він буде діяти за міжнародними правилами, що є обов’язковими для всіх, або зануриться у хаос», - наголосив він, додавши, що зараз від «ваших країн, вашої допомоги й розуміння цих процесів залежить, куди світ буде рухатись».

15092023_Gostomel_1.jpgУ цьому контексті він підкреслив, що росія сьогодні є фактично першою країною, яка «офіційно вийшла з міжнародного права і не вважає, що його треба дотримуватись». «Це прецедент в історії людства, на який вони йшли свідомо, - зазначив він. - путін хоче знищити нас як народ, як націю, спільно зі своїми поплічниками вийти на кордон Європи і встановити власні правила, які не мають жодного відношення до міжнародного права».

«До того часу, поки ми цю ракову пухлину не видалимо з тіла цивілізації, майте на увазі, що вона буде розростатися», - додав О. Данілов.

Говорячи про 10 пунктів Формули миру Президента України, Секретар РНБО України висловим подяку «усім країнам, які беруть у цьому участь» і зазначив, що Президент Володимир Зеленський «щиро хоче, аби ми спільно з вами довели всьому світу, що добро обов’язково має взяти гору».