Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату13.11.2023, 10:54

Україна посилює співпрацю з ЄС у сфері кібербезпеки: НКЦК підписав Угоду про співпрацю з ENISA

Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) при РНБО України та Адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (ДССЗЗІ)  уклали Угоду про співпрацю з Агентством Європейського Союзу із мережевої та інформаційної безпеки (ENISA), спрямовану на розбудову спроможностей, обмін найкращими практиками та підвищення рівня обізнаності щодо ситуації в цій сфері.

Вторгнення Росії в Україну стало переломним моментом для глобального кіберпростору і підтвердило необхідність посилення і розширення міжнародного співробітництва. Угода про співпрацю закріплює результати обговорень, розпочатих минулого року у Варшаві під час Діалогу Україна-ЄС з питань кібербезпеки, а також стане ключовим питанням на наступному діалозі.

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив: «Маніпуляції з інформацією та кібератаки є ключовим елементом російської агресії проти України. Добре відома військова тактика експлуатується Росією в нових великих масштабах, спрямована не лише проти України, але й проти Європейського Союзу. Це робить Угоду про посилення співпраці у сфері кібербезпеки ще більш важливою. Ця Угода є ще одним важливим компонентом нашої загальної підтримки, спрямованої на допомогу Україні в захисті від Росії, і нашої довгострокової відданості безпеці України.

«Широке застосування кібератак у російській агресивній війні зустріло запеклий і стійкий захист з боку наших українських партнерів, що також значно підвищило наш власний рівень обізнаності та підготовки в ЄС. Ми з нетерпінням чекаємо на реалізацію цієї Угоди - першої робочої домовленості ENISA з партнером з-поза меж ЄС - у прагненні підвищити загальний рівень кібербезпеки в Європі та як внесок у подальшу підтримку України з боку ЄС», – сказав виконавчий директор Агентства Європейського Союзу з питань кібербезпеки (ENISA) Юхан Лепассаар.

«Це історичний день для нашої держави, та, безумовно, важливий крок на шляху вступу України до Європейського Союзу. Співпраця з Європейським агентством з кібербезпеки (ENISA) відкриває нові можливості для зміцнення взаємодії у сфері кібербезпеки та обміну найкращими практиками з країнами ЄС. Що особливо важливо зараз, коли Україна знаходиться на передовій світової кібервійни, яку рф веде проти нас. Об'єднання зусиль укріпить європейську систему кібербезпеки, а наша держава братиме участь у формуванні стратегічних підходів та вироблення нових політик у сфері кібербезпеки та кібероборони на міжнародному рівні», – зазначив Секретар РНБО України Олексій Данілов.

«Ми високо цінуємо співпрацю з ENISA та підтримку, яку країни ЄС надають Україні. Кіберпростір став повноцінною складовою війни, яку Росія розпочала проти України. Ця війна також дала всьому світу чітке розуміння того, що цивілізований світ тільки разом може протистояти агресії в кіберпросторі. Ми готові обмінюватися інформацією та ділитися досвідом України у першій у світі кібервійні, щоб допомогти кожній країні стати сильнішою перед обличчям нових загроз», – сказав Голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Юрій Щиголь. 

Ця угода є широкою за своїм характером і включає як короткострокові структуровані заходи співпраці, так і відкриває шлях до довгострокового узгодження політики кібербезпеки та підходів до її реалізації.  Співпраця буде здійснюватися в таких сферах:

– Підвищення обізнаності та розбудова потенціалу з метою посилення кіберстійкості: в тому числі шляхом забезпечення участі представників третіх країн у конкретних навчаннях або тренінгах з кібербезпеки на рівні ЄС, можливого відрядження, а також обміну та просування засобів і програм з підвищення обізнаності в галузі кібербезпеки.

– Обмін найкращими практиками для забезпечення гармонізації законодавства та імплементації; в тому числі щодо імплементації ключового кіберзаконодавства, такого як NIS2, та в таких секторах, як телекомунікації та енергетика.

– Обмін знаннями та інформацією для підвищення загальної обізнаності про ситуації: включаючи більш систематичний обмін досвідом та інформацією щодо ландшафту загроз кібербезпеки для підвищення загальної обізнаності про ситуації серед зацікавлених сторін і спільнот.

 

Робоча домовленість буде реалізовуватись згідно з Робочим планом.