Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату15.11.2023, 10:57

Сергій Кандауров: Під час підготовки проєкту Стратегії морської безпеки України покладалися на досвід Британії, США, Нової Зеландії

15112023_Kandaurov.jpgПід час підготовки проєкту Стратегії морської безпеки України ми покладалися на досвід Великої Британії, Сполучених Штатів, Нової Зеландії та інших країн, які зав'язані на моря і океани, і у яких є відповідний досвід в цьому. Про це в інтерв’ю Центру транспортних стратегій розповів керівник управління стратегічних розробок Апарату Ради національної безпеки і оборони, секретар міжвідомчої робочої групи з розробки проєкту Стратегії Сергій Кандауров.

За його словами, над проєктом документа працювала міжвідомча робоча група, до якої увійшли близько 27 представників органів державної влади, а також громадські активісти. І вже найближчим часом відбудеться остаточне його обговорення, після чого робоча група ухвалить рішення пропонувати проєкт Стратегії на розгляд членів РНБО України чи ні.

«Документ базується на кількох основних принципах. Перший – верховенство морського, міжнародного і гуманітарного права, законодавства України. Другий ­– забезпечення свободи судноплавства, гарантування суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Третій принцип – екологічні питання. Четвертий – внутрішньодержавна координація. Це досить важлива річ, скільки, на жаль, у нас дуже багато органів державної влади, які опікуються морем і економікою, яка пов'язана з морем, але координації між ними не було», – пояснив Сергій Кандауров.

П'ятий принцип, як зазначив експерт, – міжнародне співробітництво та партнерство, розвиток державно-приватного партнерства.

Разом із цим, як підкреслив керівник управління, документ не може розкривати всі принципи забезпечення безпеки на морі, якими буде опікуватись Міністерство оборони України. Втім, основним принципом, як це передбачає проєкт, буде будівництво збалансованих військово-морських сил, які спроможні забезпечувати виконання завдань оборони держави, зокрема торговельного судноплавства і морських комунікацій, нарощення спроможності сил безпеки з урахуванням досвіду російсько-української війни.

На запитання, що Україна може зробити вже зараз для забезпечення безпеки на морі, Сергій Кандауров сказав наступне: «Стратегія передбачає організацію спільних або скоординованих з державними партнерами безпекових місій в Азово-Чорноморському басейні. Це може бути спільне патрулювання, розмінування території для забезпечення безпечного проходу торговельних суден, розвиток взаємодії з державами членами НАТО, проведення навчань, забезпечення можливості присутності кораблів Альянсу у Чорному морі – це теж досить серйозна проблема на міжнародному рівні».

Детальніше читайте тут https://cfts.org.ua/articles/yaki_printsipi_budut_zakladeni_v_strategiyu_morsko_bezpeki_ukrani__intervyu_z_rnbo_2004