РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Сергій Кандауров: Україна розраховує на потужну допомогу країн-партнерів, зацікавлених у безпеці Чорноморського регіону

15112023_Kandaurov2.jpgУкраїна розраховує на потужну допомогу країн-партнерів, зацікавлених у безпеці Чорноморського регіону. Таку думку висловив керівник управління стратегічних розробок Апарату Ради національної безпеки і оборони України, секретар міжвідомчої робочої групи з розробки проєкту Стратегії Сергій Кандауров в інтерв’ю Центру транспортних стратегій.

Він підкреслив, що у проєкті документа йдеться про те, що Україна всіляко дотримуватиметься всіх міжнародних договорів, що регламентують діяльність у Чорному морі.

«Але Україна не обмежена в тому, щоби порушувати питання про забезпечення своєї безпеки. Можливо, Туреччина чи інші країни НАТО запропонують якусь іншу форму як забезпечити безпечний прохід торговельних суден від українських портів далі у Світовий океан. Тобто це питання спільного рішення. Але Україна може і повинна порушувати такі питання. Україна буде сподіватися на серйозну допомогу країн-партнерів, зацікавлених у безпеці Чорноморського регіону», – підкреслив Кандауров.

Він також нагадав про те, що у Конгресі США нині на розгляді перебуває Закон про чорноморську безпеку (Black Sea Security Act of 2023), який може позитивно вплинути на зміцнення національної безпеки України та забезпечити присутність НАТО в Чорному морі.

«Ви уявляєте рівень США як морської держави і їхній погляд на Чорне море як на одну зі складових національних інтересів взагалі безпеки у світі? Саме тому ми хочемо ухвалити проєкт Стратегії морської безпеки України, яка б показала, якою буде наша політика щодо Чорного й Азовського морів. Для того, щоб всі наші партнери, в тому числі США та інші партнери НАТО розуміли, до чого прагне Україна як морська держава», – пояснив керівник управління.

Детальніше читайте тут

https://cfts.org.ua/articles/yaki_printsipi_budut_zakladeni_v_strategiyu_morsko_bezpeki_ukrani__intervyu_z_rnbo_2004