Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату06.06.2024, 10:18

Андрій Кононенко: Вивчення ситуації на тимчасово окупованих територіях – один із пріоритетів РНБО України

2024-06-05 (4).jpegВивчення ситуації на тимчасово окупованих територіях є одним із пріоритетів Ради національної безпеки і оборони України. На цьому у середу, 5 червня,  наголосив заступник Секретаря РНБО України Андрій Кононенко під час презентації результатів дослідження «Медіаландшафт на тимчасово окупованих територіях України».

Дослідження громадської організації Centre for Information Resilience та «Детектор медіа» здійснене на замовлення Апарату РНБО України за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Мапування та дослідження взаємозв’язків між акторами проведено шляхом аналізу відкритих даних, зокрема російських і проросійських медіа та онлайн-ресурсів на ТОТ з фокусом на Telegram-канали.

2024-06-05(5).jpegЗаступник Секретаря РНБО України Андрій Кононенко зазначив, що аналітиками було проведено титанічну роботу з виявлення персоналій та організацій, що задіяні в деструктивній інформаційній діяльності росії та на тимчасово окупованих територіях України. Загалом було виявлено близько 400 фізичних та юридичних осіб, які залучені до деструктивної інформаційної діяльності росії на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

2024-06-05 (7).jpeg«Результати дослідження будуть використані за кількома напрямами. По-перше, виявлені фізичні та юридичні особи, причетні до дій окупантів на окупованих територіях України, будуть додатково перевірені правоохоронними органами. Якщо до них досі не було використано обмежувальних заходів, до них буде застосовано санкції або відкрито кримінальне переслідування. По-друге, для нас важливо, аби вся виявлена інформація, всі наявні та скриті зв’язки стали публічними й доступними для громадськості», – підкреслив Андрій Кононенко.

2024-06-05(9).jpegЗаступник Секретаря РНБО України акцентував, що всі мають розуміти, що відповідальність настане для кожного колаборанта, для кожного окупанта чи будь-кого, хто посягнув на незалежність, територіальну цілісність України і, головне, на життя українців.

У ході презентації автори дослідження представили детальний аналіз діяльності медіа на тимчасово окупованих територіях України, а також інтерактивну мапу мережі поширення пропаганди на окупованих територіях.

2024-06-05 (8).jpegАналітик Centre for Information Resilience П'єр Ву звернув увагу присутніх, що російська дезінформація поширюється не тільки в межах України, зокрема її ТОТ, та росії, а й у світі. Він акцентував, що місцем реєстрації багатьох інформаційних агенцій та сайтів, які працюють на окупованих територіях, є москва.

Зі свого боку керівниця представництва Centre for Information Resilience Юлія Чикольба пояснила, що дослідження «Медіаландшафт на тимчасово окупованих територіях України» проводилося з січня по березень 2024 року. Його висновки базуються на відкритих даних, зокрема російських і проросійських медіа та онлайн-ресурсів на ТОТ з фокусом на телеграм-канали.

Методологія передбачала використання даних з відкритих джерел (OSINT) та ряду аналітичних інструментів, зокрема збір доменних імен з бази даних Neo4j, виокремлення 50 ключових доменів за допомогою компанії-постачальника даних Open Measures, а також аналіз вхідних та посилальних доменів за допомогою Ahrefs.

2024-06-05(10).jpegКількісний аналіз свідчить про те, що проросійські телеграм-канали та ЗМІ, спрямовані на ТОТ, тісно пов'язані між собою та функціонують як окрема екосистема, переплітаючись з іншими російськими та проросійськими ЗМІ й телеграм-каналами. Дослідникам вдалося ідентифікувати мережу проросійських сайтів, орієнтованих на окуповані території України, – виявлено 232 825 взаємозв'язків між різними вебдоменами, а також мережу орієнтованих на окуповані території України телеграм-каналів.

Повну версію дослідження можна завантажити за посиланням

Більше світлин у ФОТОГАЛЕРЕЇ