Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату12.06.2024, 12:11

Олександр Литвиненко: Розробка Української доктрини потребує активної участі вітчизняних вчених

Image 5.jpegНауково-технологічна політика держави необхідна для успішного соціально-економічного розвитку України. На цьому у вівторок, 11 червня, під час зустрічі з вітчизняними вченими акцентував Секретар РНБО України Олександр Литвиненко.

В ході діалогу він запросив науковців долучитися до роботи над Українською доктриною, яка розробляється за дорученням Президента України Володимира Зеленського.

Олександр Литвиненко підкреслив, що Українська доктрина має стати основою Image 2.jpegтрансформації держави, розробка якої неможлива без активної участі вітчизняних вчених.

«Україна має вийти з війни переможцем, а далі перед нами постане серйозне завдання – відновлення економіки, а без якісної науки, без прогресивних підходів та технологій зробити це неможливо», – зазначив Секретар РНБО України. Саме тому важливо підтримати українську науку і дати можливість вченим працювати на відбудову і підвищення обороноздатності України.

Image 4.jpegЗ цього приводу Президент Національної академії наук України Анатолій Загородній зазначив, що розробки українських науковців у галузі безпеки і оборони нашої держави реально працюють вже сьогодні. Однак для більш дієвого розвитку потрібно визначитися з пріоритетами.

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Богомолов звернув увагу на те, що майбутня Українська доктрина має включати стратегію науково-технологічного та гуманітарного розвитку України. Однак для цього необхідно провести аудит наукових дослідницьких спроможностей.

Image 3.jpegПід час спілкування була висловлена думка, що Україна має всі можливості і спроможності стати справжнім науковим хабом.

«Наукова держава – це, перш за все, мотивація для науковців, аспірантів, студентів, школярів, для молоді, яка прагне працювати для своєї держави», –  наголосила завідувачка кафедри теорії чисел EPFL (м. Лозана) Марина Вязовська – друга в історії жінка, яка отримала медаль Філдса, найпрестижнішу відзнаку у математиці для молодих науковців.

Наприкінці зустрічі Олександр Литвиненко підкреслив, що у майбутньому документі важливо акцентувати увагу не на державоцентричності, а на Image 1.jpegлюдиноцентричності підходів у визначенні пріоритетів у сфері національної безпеки і оборони.

Для нас важливо захистити не тільки нашу країну, а й треба дбати про безпеку кожної людини», – підсумував Секретар РНБО України.

Учасники зустрічі висловили спільну думку, що доктрина має отримати мандат суспільної підтримки.

Серед запрошених на зустріч: