Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату16.07.2024, 12:29

Основні міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки у червні 2024 року

NKCK 16072024.jpgУ США, через значну нестачу кіберфахівців (близько 500 тисяч незаповнених вакансій), Офіс національного кібердиректора (ONCD) активно просуває імплементацію Національної стратегії кіберосвіти. Розглядається можливість зробити ставку виключно на підтверджену кваліфікацію як основи для найму кіберфахівців, замість обов'язкової вищої освіти, що має сприяти заповненню вакансій у секторі безпеки і оборони, які важко заповнити через бюрократичні складності.

Зростає активність російських хакерів проти країн-партнерів України. У червні вони атакували сайт іспанської компанії, що ремонтує танки Leopard для України, та втручалися в супутникові ефіри, навіть транслюючи російські військові відео на дитячому каналі. Також була атакована компанія TeamViewer. Особливе занепокоєння викликає бажання та готовність російських хакерів втручатися у виборчі процеси в США та Європі.

Штучний інтелект стає важливою темою в безпекових дискусіях. У травні 2024 року він був ключовою темою конференції RSA 2024, а в червні CISA провела перші командно-штабні навчання щодо загроз від ШІ. Дослідники CSIS показують, як ШІ може впливати на процес прийняття рішень у сфері національної безпеки, а CISA занепокоєна зростанням кіберзагроз у хімічному та біологічному секторах. Одночасно з цим, урядові структури США шукають шляхи використання ШІ для більшої безпеки, зокрема Міноборони розглядає можливість передачі ШІ функцій реагування на кібератаки.

Україна вдосконалює та впроваджує державні політики у сфері кібербезпеки та новітніх технологій. Мінцифра презентувала Білу книгу щодо регулювання штучного інтелекту, що допоможе компаніям підготуватися до нового законодавства та інтеграції до ЄС. Кабінет Міністрів України схвалив завдання Національної програми інформатизації. НКЦК запустив CyberTracker для автоматизації моніторингу виконання Стратегії кібербезпеки України. Держспецзв'язку затвердила вимоги до аудиторів інформаційної безпеки на ОКІ та порядок їх атестації. Також в Україні розпочав роботу перший Кваліфікаційний центр інформаційних технологій та кібербезпеки.

Україна активно інтегрується до європейського та євроатлантичного простору у сфері кібербезпеки, співпрацюючи з ЄС у побудові кіберстійкості та протидії рф. У червні Національний координаційний центр кібербезпеки став партнером Paris Cyber Summit. Україна вперше взяла участь у європейських кібернавчаннях Cyber Europe. Платформа Brave1, НАТО та Defense Innovation Unit Міноборони США вперше провели Форум оборонних інноваторів НАТО-Україна, де обговорювали інвестиції в український defense tech та плани співпраці в оборонно-технологічній сфері.

Більше про законодавчі зміни, ініціативи національних суб’єктів, тенденції, прогнози та аналітичні оцінки, міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки України за посиланням.