Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату23.10.2024, 13:40

Україна та Словенія посилюють співпрацю для зміцнення кіберстійкості Європи

NKCK 23102024 2.jpgКерівник cлужби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар Національного координаційного центру кібербезпеки Наталія Ткачук разом із представниками Апарату РНБО України, Міністерства Оборони України та Генерального Штабу Збройних Сил України у вівторок, 22 жовтня, провела робочу зустріч із представниками кібербезпекових урядових структур Словенії. Захід відбувся у рамках візиту словенської делегації в Україну та є важливим кроком у розвитку двосторонніх відносин між країнами у сфері кібербезпеки.

Українська сторона ознайомила колег із структурою та функціонуванням Національної системи кібербезпеки, ландшафтом кіберзагроз України, а також поділилася досвідом успішної боротьби з гібридною агресією рф. Представники Словенії високо оцінили унікальний досвід України у протистоянні інформаційним та кібератакам країни-агресора, підкресливши його важливість для всієї Європи.

NKCK 23102024 1.jpgОбидві сторони дійшли згоди щодо необхідності подальшого зміцнення співпраці через підписання Меморандуму про співробітництво, що стане важливим кроком для посилення спільних зусиль у боротьбі з кіберзагрозами. Окрему увагу було приділено обміну практичним досвідом між експертами України та Словенії. Така взаємодія підвищить рівень готовності до ефективного реагування на кіберінциденти та посилить кіберстійкість обох держав.

NKCK 23102024 3.jpg«Україна знаходиться на передовій боротьби з безпрецедентними гібридними загрозами, і наш досвід у протистоянні російській агресії є безцінним для безпеки всієї Європи. Співпраця зі Словенією дозволяє не лише обмінюватися знаннями, а й підвищувати рівень колективної безпеки через посилення нашої кіберстійкості та стійкості наших партнерів», – зазначила керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки, секретар НКЦК Наталія Ткачук.

NKCK 23102024 4.jpgТакож під час зустрічі керівник управління забезпечення діяльності НКЦК Сергій Прокопенко представив словенським колегам ключові кроки, які здійснює Україна для зміцнення кібербезпеки на тлі постійних атак з боку російських хакерів. Він зазначив, що ці атаки мають комплексний характер, націлені на державні установи, військову та критичну інфраструктуру.

Сторони обговорили організацію під егідою НКЦК третього Міжнародного кластера кібербезпеки у листопаді 2024 року в Любляні (Словенія). Основною темою заходу стане переосмислення українського досвіду кібервійни та його використання у розвитку стратегій країн Балканського регіону та всієї Європи задля підвищення колективної кіберстійкості.