Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату22.07.2014, 11:49

Виступ Секретаря РНБО України Андрія Парубія на засіданні Верховної Ради України щодо ухвалення Указу Президента України «Про часткову мобілізацію»

22 липня Верховна Рада за основу і в цілому ухвалила Указ Президента України "Про часткову мобілізацію". За це рішення проголосували 232 народні депутати. Згідно закону, мобілізація проводиться протягом 45 діб із дня набрання чинності даним Указом.

Наводимо текст виступу Секретаря РНБО Андрія Парубія у Верховній Раді перед ухваленням даного Указу.

 

Шановний Олександре Валентиновичу!

Шановні народні депутати!

Вашій увазі пропонується Указ Президента України від 21 липня цього року №607 "Про часткову мобілізацію", яким Глава Держави підтримав відповідні Пропозиції, ухвалені на засіданні Ради національної безпеки і оборони України 17 липня.

При цьому до уваги було взято результати аналізу розвитку ситуації у Східній Україні, які переконливо свідчать, що Росія продовжує політику ескалації збройного протистояння у цьому регіоні. До того ж докладає усіх зусиль щодо формування умов для введення своїх регулярних військ на територію України під виглядом миротворчих військ.

Тільки протягом останнього тижня поблизу кордону з Україною було здійснено перегрупування російських військ та його нарощування до чисельності понад 41 тисячу військовослужбовців РФ. У складі створеного угруповання російських військ на Донецькому оперативному напрямі зосереджено 150 танків, близько 1400 одиниць іншої бронетехніки та 500 одиниць артилерійських систем. Така ж ситуація спостерігається на інших оперативних напрямах, де загалом зосереджено додатково до 300 одиниць військової техніки, у тому числі танки, реактивні системи залпового вогню "Град" та найсучасніші системи "Торнадо".

Станом на 20 липня 2014 року в Україні проведено дві черги мобілізаційного розгортання, які були здійснені відповідно до Указів виконуючого обов'язки Президента України від 17 березня 2014 року №303/2014 та від 6 травня 2014 року №454/2014.

Завдяки цьому відмобілізовані та приведені у боєздатний стан понад 53 військових частин Збройних Сил України та 18 частин інших військових формувань, що дало змогу створити угруповання військ та сил, адекватних рівню загрози на березень-червень ц.р., посилити охорону Державного кордону на загрозливих напрямках та запобігти вторгненню регулярних військ Росії на континентальну частину України як з Криму, так з Півночі, Сходу та з Придністровського напрямку.

Водночас, за останні тижні видимі успіхи антитерористичної операції призвели до зміни тактики з боку Російської Федерації та підтримуваних нею бойовиків.

З території Росії ведуться обстріли позицій наших військ. Російська Федерація збільшує обсяги постачання незаконним збройним формуванням на території Донецької та Луганської областей важкої бронетанкової техніки, артилерійських систем, у тому числі й реактивних систем залпового вогню, а також самохідних зенітно-ракетних систем протиповітряної оборони.

За останні дні ми бачимо таку зміну тактики. Підтверджені непоодинокі факти провокативних обстрілів бойовиками із отриманих від росіян артилерійських та авіаційних систем жилих кварталів в українських містах та населених пунктів на території Росії. Такі дії класифікуються Законом України "Про оборону України" як збройна агресія проти нашої держави.

За таких умов, з метою збереження спроможності Збройних Сил України та інших військових формувань з виконання бойових завдань в АТО, нарощування угруповань військ та сил для відбиття можливого вторгнення, а також їх планового перегрупування особового складу пропонується провести третю чергу часткової мобілізації.

Це дозволить додатково привести у бойовий стан 15 бойових частин та 44 частини бойового забезпечення для забезпечення потреб оборони.

За умов проведення третьої черги часткової мобілізації буде також створено систему поповнення некомплекту в особовому складі та забезпечення його ротації, посилено ешелон охорони Державного кордону та нарощено сили і засоби територіальної оборони, посилено складову з технічного прикриття об'єктів транспортної інфраструктури та її відновлення.