Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату05.03.2016, 18:26

Валентин Петров: Настав час працювати єдиним державним механізмом для формування підходів з позиціонування нашої держави в світі та протидії ворожій пропаганді

З початку гібридної війни Росії проти України інформаційна складова стала відігравати ключову роль - наша держава щодня стикається з комплексними діями проти неї, і тому протидія має бути також комплексною. Про це повідомив керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Валентин Петров в інтерв'ю програмі «Фактор безпеки» на «5 каналі».

За словами керівника Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України, в гібридній війні особливо актуальним стає питання створення дієвих засобів протидії пропаганді, впливу на суспільство з боку держави-агресора, і головним комплексом заходів для реалізації цього є стратегічні комунікації. «Це увесь комплекс заходів в інформаційній сфері, спрямований на забезпечення національних інтересів», - пояснив він.

В.Петров підкреслив, що термін «стратегічні комунікації» узгоджений з усталеною термінологією НАТО та вже офіційно вживається в нормах українського законодавства, зокрема, минулого року його було впроваджено в новій редакції Воєнної доктрини. Це поняття, за його словами, передбачає на державному рівні не тільки зв'язки з громадськістю, а й заходи публічної дипломатії, заходи військово-цивільного співробітництва, а також інформаційні та психологічні операції.

Він повідомив також, що минулого року Апарат РНБО України розпочав активну роботу зі штаб-квартирою НАТО з питань ухвалення партнерства зі стратегічних комунікацій, а українські партнери з Альянсу підтримують і сприяють нашій державі в її інформаційній боротьбі проти агресора. Зокрема, Валентин Петров зазначив, що 2015 року під час візиту Генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга до України був укладений програмний ключовий документ «Дорожня карта Партнерства у сфері стратегічних комунікацій між Радою національної безпеки і оборони України та Міжнародним секретаріатом НАТО», який підписали Йенс Столтенберг та Олександр Турчинов.

«Цей документ передбачає інтенсифікацію нашого співробітництва, і дає нам доступ, насамперед, до інтелектуального потенціалу країн-членів НАТО у цій сфері. Підписання цього документу стало своєрідним поштовхом, після чого був затверджений відповідний міжвідомчий план з його реалізації. Ми використали цей привід як локомотив для подальших зрушень в сфері стратегічних комунікацій», - зазначив керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України.

За його словами, оскільки Україна зараз перебуває в стані відбиття гібридної агресії, заходи з протидії, зокрема, в інформаційному компоненті, мають бути вибудовані належним чином. «Тому ми здійснюємо забезпечення інформаційної безпеки і боротьби з ворожою пропагандою», - підкреслив В.Петров.

Водночас керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України зауважив, що стратегічні комунікації - це допоміжний інструмент в реалізації політики національної безпеки, зокрема, у воєнній та зовнішньополітичній сфері.

«З початку гібридної війни проти України стало зрозуміло, що інформаційна складова є якщо не вирішальною, то відіграє ключову роль. Тому минає час безсистемних неузгоджених дій, слід працювати єдиним державним механізмом, виробляти єдиний національний наратив, формувати єдині підходи до протидії пропаганді і позиціонування нашої держави в світі та у формуванні світогляду громадян», - сказав В.Петров. Він уточнив, що оскільки Україна тепер постійно стикається з комплексними діями, то і протидія має бути також комплексною - з урахуванням особливостей різних соціальних груп, різних верств населення та аудиторій.

«Наша мета - створити ефективний, надійний та дієвий інструмент, який допомагатиме нашим дипломатам, урядовцям просувати інтереси нашої держави, або нашим військовим виконувати завдання в зоні проведення АТО з відбиття агресії та боротьби з терористичними угрупованнями», - резюмував В.Петров.