Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату16.06.2016, 10:09

Олександр Литвиненко: Характер озброєння, що розгортається поряд з кордоном України, спрямований на здійснення протистояння з державами-членами НАТО

«Аналіз бойового потенціалу російського угрупування, яке розгортається в Криму, а також поряд з кордоном України, свідчить, що ці сили спрямовані не тільки на боротьбу з Україною, але й на протистояння з державами-членами НАТО», - заявив заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко під час виступу на засіданні Міжпарламентської ради Україна-НАТО у середу в Києві.

«Зокрема, розгортання ракетних комплексів, нових підводних човнів, ракетних суден, постійні тренування російської дальньої авіації спрямовані на вирішення тих же завдань, що стояли перед угрупуванням радянських військ у Криму під час Холодної війни. Йдеться про Чорноморські проливи (Босфор і Дарданелли). Сьогодні до цього додалося ще завдання   ударів по портах держав-членів НАТО (Болгарія і Румунія)», - підкреслив О.Литвиненко.

Також під час виступу О.Литвиненко заявив, що російські збройні сили використовують Донбас як полігон для застосування сучасних засобів розвідки, безпілотних літальних апаратів, артилерії, так само, як Сирійська кампанія використовується для відпрацювання тактики дій російської авіації.

«Росія поряд з операцією на Донбасі продовжує розгортання на постійній основі підрозділів поряд з кордонами України. Зокрема, відповідно до заяв військово-політичного керівництва РФ, розгортаються три нові дивізії з-понад 10 тисяч осіб кожна, в районі Валуєк (Брянська область), Богучара (Воронезька область), Клинці (Брянська область), формуються нові армійські об'єднання, створюється повноцінна військова інфраструктура для широкомасштабних військових дій», - підкреслив він, додавши, що дуже важливим є те, що у Криму відновлюється інфраструктура зберігання тактичної ядерної зброї.

За цих умов, підкреслив О.Литвиненко, Україна зміцнює безпекові і військові спроможності, прискорює проведення військової реформи. Водночас, при неспівставності економічних і військових потенціалів РФ і України для нашої держави критичного значення набуває завдання залучення міжнародної підтримки.

Він зауважив, що Україна виходить з чіткого дотримання всіх підписаних міжнародних домовленостей, зокрема вона діє суворо у відповідності до Мінських угод. «Передумовою для виконання політичної складової цих угод є виконання безпекових домовленостей. Тобто говорити про проведення виборів на Донбасі можна лише після припинення боїв, виведення російських регулярних військ з території Донбасу, відведення всіх найманців і розпуску всіх незаконних збройних формувань», - резюмував Олександр Литвиненко.

Україна, резюмував заступник Секретаря РНБО України,  посідає ключове місце в глобальній стратегії Російської Федерації. «Мета Путіна - продовження існування чинного політичного режиму, який сьогодні легітимується в очах російського суспільства через агресивну зовнішню політику. Ця політика спрямована на відновлення прямого чи непрямого контролю в межах колишньої Радянської імперії, і для цього Росія мусить, насамперед, забезпечити повне упокорення країн України. Для цього зараз застосовується широкий арсенал засобів», - сказав О.Литвиненко.

Фотогалерея