Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату15.05.2020, 14:34

О. Данілов: ДК «Укроборонпром» має належати ключова роль у забезпеченні ЗСУ новітнім озброєнням та військовою технікою

Плани щодо реформування ДК «Укроборонпром» мають бути суттєво доопрацьовані з урахуванням потреб Збройних Сил України у контексті функціонування оборонно-промислового комплексу, сучасних світових тенденцій розвитку озброєння та техніки і міжнародної кооперації.

На цьому наголосив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час зустрічі з керівництвом ДК «Укроборонпром», присвяченій обговоренню поточного стану справ Концерну.

О. Данілов нагадав, що зміни організації роботи оборонно-промислового комплексу (ОПК) передбачені рішенням РНБО України від 18.02.2020 «Про основні показники державного оборонного замовлення на 2020 рік та 2021, 2022 роки», уведеного в дію Указом Президента України від 27 лютого 2020 року № 59. Виконання відповідних завдань покладено на Кабінет Міністрів України, який відповідно до законодавства є суб’єктом управління об’єктами державної власності в ОПК.

«На сьогоднішній день, на жаль, можемо констатувати наявність недостатньо повного розуміння зі сторони окремих урядовців важливості виконання рішення РНБО України від 18.02.2020 у частині створення центрального органу виконавчої влади, відповідального за формування та забезпечення реалізації державної військово-промислової політики та функцій з управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі, - зазначив він, висловившись у цьому контексті за запровадження посади віце-прем’єр-міністра з питань ОПК та космічної галузі.

Секретар РНБО України привітав ініціативу щодо реформування «Укроборонпрому», але водночас наголосив, що основну модерацію цього процесу має виконувати Уряд, якому підпорядкований Концерн, зокрема, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

О. Данілов акцентував на необхідності проведення всебічного аналізу діяльності кожного підприємства ДК «Укроборонпром», аби визначити його потенціал для забезпечення потреб Збройних Сил України і конкурентоспроможність на світовому ринку озброєнь та військової техніки.

«Необхідно оцінити потенціал та перспективи кожного підприємства Концерну. Потрібно визначити, хто може бути їх стратегічними партнерами, зважаючи на ситуацію, що склалася на світовому ринку озброєнь та військової техніки», - сказав він, додавши, що усі кроки у напрямку реформування ОПК мають бути «максимально публічними».

За словами Секретаря РНБО України, важливим є також впровадження технічних стандартів НАТО до виробництва озброєння та військової техніки в Україні, науково-технічний розвиток галузі, збереження існуючого кадрового потенціалу та підготовка нових фахівців. Підприємства мають сконцентруватися на виробництві новітньої техніки зі збереженням та розвитком критичних технологій та створенням замкнених циклів виробництва там, де це доцільно, сказав він.

«Наше завдання – докласти зусиль до того, щоб якомога більше підприємств ОПК стали на ноги і мали перспективу», - заявив О. Данілов.