Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату06.10.2020, 14:26

С. Демедюк: Без взаємодії держави та приватного сектору неможливо побудувати ефективний кіберзахист

Без взаємодії держави та приватного сектору неможливо побудувати ефективну систему кіберзахисту. На цьому наголосив заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк, виступаючи на Третьому міжнародному форумі «Кібербезпека. Захистимо бізнес - захистимо державу» у вівторок у Києві.

З вітальним словом до учасників Форуму у відеоформаті звернувся Секретар РНБО України Олексій Данілов. Він зазначив, що питання кібербезпеки та кіберзахисту сьогодні є ключовими на порядку денному державної політики, і державно-приватне партнерство є пріоритетом.

Говорячи про досягнення у питанні розбудови державно-приватного кібербезпекового партнерства, С. Демедюк наголосив, що провідну роль у цьому напрямі відведено Національному координаційному центру кібербезпеки при РНБО України.

cyberforum1.jpg«НКЦК - це перший робочий орган РНБО, що був створений після потужних атак, яких зазнала Україна за останні роки, - підкреслив він. - Ми довели, що у необхідний час можемо без бюрократичних перепон долучити до захисту держави приватний сектор. Тому що без бізнесу неможливо будувати ефективний кіберзахист».

За словами заступника Секретаря РНБО України, ключові суб’єкти забезпечення кібербезпеки виконують свої функції, водночас вони через законодавчі обмеження надають послуги переважно державному сектору. НКЦК має об’єднати зусилля держави та приватного сектору на одному майданчику для спільної та ефективної співпраці і подолання цих обмежень, сказав він.

«НКЦК став єдиним національним хабом для взаємодії держави і приватного сектору. У Центрі є штатні посади для фахівців з приватного сектору, які можуть поділитися своїми знаннями та навичками для захисту держави», - сказав він, додавши, що спільна взаємодія «дозволить не лише відбивати атаки, але й розробляти продукт, який ми можемо пропонувати партнерам».

На думку С. Демедюка, саме бізнес має формувати правила, «за якими ми маємо жити в кіберпросторі», перед державою же поставлено завдання забезпечувати дотримання цих правил. «Чим більше ми будуватимемо спеціальних центрів кіберзахисту, тим швидше ми проходитимемо етап становлення ринку кіберзахисту», - сказав він.

Заступник Секретаря РНБО України зазначив, що особливо багато викликів для кіберпростору постало під час пандемії коронавірусної хвороби. «Саме пандемія змусила більшість суб’єктів швидкими темпами перейти на цифрову платформу та впроваджувати інновації», - сказав він, відзначивши зусилля Міністерства цифрової трансформації, яке надає «потужний поштовх проектам у сфері кіберзахисту».

cyberforum2.jpgС. Демедюк також підкреслив важливість поширення цифрової грамотності та кібергігієни, над чим також активно працює Мінцифри. «Якщо людина не буде володіти необхідними цифровими знаннями, вона не зможе виявляти загрози на ранньому етапі», - наголосив він.

З метою налагодження більш ефективного кібербезпекового співробітництва між державою та бізнесом заступник Секретаря РНБО України С. Демедюк та президент Торгово-промислової палати України Г. Чижиков підписали Меморандум про співпрацю між Апаратом РНБО України та Торгово-промисловою палатою України.