Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату16.01.2021, 09:24

Протягом 2020 року РНБО України було ухвалено ряд стратегічно важливих для розвитку держави рішень

Протягом 2020 року відбулося 15 засідань Ради національної безпеки і оборони України, на яких розглянуто 17 актуальних для сектору безпеки і оборони питань.

Зокрема серед найважливіших рішень, ухвалених Радою у минулому році:

«Про Стратегію національної безпеки України».

Вперше її було розроблено на основі нового Закону «Про національну безпеку України», який заклав основу для структурних реформ у цій надважливій сфері.

Цей документ, в основу якого покладено виборчу програму Президента України Володимира Зеленського, є фундаментальним для розвитку України, оскільки відображає зміни, тенденції та роль держави у вирішенні стратегічних завдань для країни на певному етапі розвитку.

Нова Стратегія якісно відрізняється від попередніх документів такого роду і має особливий характер – відповідно до Закону України «Про національну безпеку України» вона є основою для розробки інших документів стратегічного планування, які визначатимуть шляхи та інструменти її реалізації.

Так, згідно з рішенням РНБО України Кабінет Міністрів України, державні органи за відповідними сферами національної безпеки мають протягом півроку подати на розгляд РНБО України проєкти Стратегії людського розвитку, Стратегії воєнної безпеки України, Стратегії громадської безпеки та цивільного захисту України, Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу України, Стратегії економічної безпеки, Стратегії біобезпеки та біологічного захисту, Стратегії інформаційної безпеки, Стратегії кібербезпеки України, Стратегії зовнішньополітичної діяльності, Стратегії забезпечення державної безпеки, Національної розвідувальної програми.

Урядові також доручено розробити та затвердити Стратегію енергетичної безпеки, Стратегію екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату, Стратегію інтегрованого управління кордонами, Стратегію продовольчої безпеки.

«Про звіт щодо результатів проведення оборонного огляду Міністерством оборони України».

Під час проведення оборонного огляду, який тривав з 25 травня по 12 грудня 2019  року за принципово новою методологією планування на основі спроможностей, орієнтованою на загрози, яку застосовують країни - члени НАТО, Міноборони України виконало п’ять основних завдань: оцінювання безпекового середовища; планування сил, зокрема, огляд спроможностей; планування ресурсів; формування перспективної моделі ЗСУ та інших складових сил оборони; підготовка пропозицій щодо стратегічних документів.

Після затвердження Президентом України 24 березня 2020 року звіту за результатами Оборонного огляду розпочалася робота над новою Стратегією воєнної безпеки України.

«Про пропозиції до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» по статтях, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони України».

Збільшення видатків на фінансування сектору безпеки і оборони є принциповою позицією Президента України Володимира Зеленського (Голова РНБО України), у питаннях забезпечення національної безпеки.

15 грудня 2020 року Верховна Рада України ухвалила у цілому Закон України «Про Державний бюджет на 2021 рік». Витрати на безпеку і оборону у наступному році передбачено в обсязі не менше 267 287,9 млн грн., або не менше 5,93% від ВВП.

Відповідний плановий показник на 2020 рік становив 5,45% від ВВП.

При доопрацюванні бюджету враховано зазначене вище рішення РНБО України, яким, серед іншого, Кабінетові Міністрів України доручено у 2021 році вжити заходів щодо забезпечення першочергового фінансування діяльності суб’єктів сектору безпеки і оборони України за пріоритетними напрямами.

 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Це рішення стало важливим кроком до забезпечення національної безпеки в умовах спалаху епідемії COVID-19. Ним передбачалося вжиття ряду термінових заходів до локалізації епідемії на кордоні України, мобілізації ресурсів системи охорони здоров’я, забезпечення країни засобами індивідуального захисту та тест-системами, запровадження спрощеного режиму надходження критично важливих для надання медичної допомоги ресурсів (закупівля засобів індивідуального захисту та медичного обладнання), фінансові стимули для економіки та бізнесу тощо.

«Про основні показники державного оборонного замовлення на 2020 рік та 2021, 2022 роки».

Глава держави Володимир Зеленський надає першочергового значення питанню реорганізації роботи оборонно-промислового комплексу.

Результатом спільної з Офісом Президента України та профільними міністерствами і відомствами роботи стало наведене вище рішення РНБО України. Реформа ОПК передбачає запровадження системного підходу до розвитку цієї сфери, насамперед, кардинальну зміну підходів до управління.

Реформування ОПК має відбуватися з урахуванням потреб Збройних Сил України, сучасних світових тенденцій розвитку озброєння та техніки і міжнародної кооперації.

«Про застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Цим рішенням РНБО України підтримала пропозиції щодо застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), внесені Кабінетом Міністрів України та Службою безпеки України. Персональні санкції застосовано до ряду фізичних і юридичних осіб, зокрема, щодо російських соціальних мереж та інтернет-сервісів, зокрема Mail.ru, «ВКонтакте», «Одноклассники» та інших.

Рішення РНБО України уведені в дію указами Президента України.

Деякі рішення РНБО України мають гриф обмеженого доступу «таємно».