Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату14.06.2023, 09:48

НКЦК провів дводенні змагання з кібербезпеки INCIDENT RESPONSE DAYS

Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України та CRDF Global в Україні за підтримки Держдепартаменту США 12-13 червня 2023 року провели дводенні кіберзмагання INCIDENT RESPONSE DAYS. У них взяли участь понад сто профільних фахівців державного сектору, об’єднаних в 19 команд.

INCIDENT RESPONSE DAYS – це захід, який поєднав у собі змагання з кібербезпеки та тренінги щодо кібероперацій, реагування на кіберінциденти та форензіки. Протягом 6 годин учасники працювали за унікальним сценарієм, розслідували інциденти, збирали артефакти та аналізували шкідливе програмне забезпечення.

«Кібервійна почалася задовго до повномасштабного військового вторгнення. Україна вистояла, демонструючи російським хакерам і всьому світу єдність та стійкість. Але загроза не зменшилась, і ми повинні бути готовими до найгіршого сценарію. Саме тому НКЦК постійно проводить заходи для підвищення кваліфікації фахівців державного та приватного секторів. Адже саме завдяки знанням українських кібервоїнів ми можемо як захистити нашу країну у кіберпросторі, так і завдати асиметричної відповіді країні-агресору», – зазначила керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук, відкриваючи захід.

Вперше для виконання завдань під час INCIDENT RESPONSE DAYS було використано український кіберполігон нового покоління, розроблений компанією Cyber Unit Technologies. Учасники також пройшли навчання з безпечного використання технологій штучного інтелекту, цифрової криміналістики та практик обміну інформацією про кіберзагрози.

Операційний директор CRDF Global в Україні Михайло Верич зазначив, що навички та знання у сфері кібербезпеки є однією з найцінніших інвестицій, які ми можемо зробити сьогодні.

«Висококваліфіковані спеціалісти є невід'ємною частиною успішної боротьби з кіберзагрозами. CRDF Global і надалі підтримуватиме такі заходи, адже лише разом ми зможемо зробити кіберпростір України безпечнішим та стійкішим до загроз», - наголосив він.

Основною метою заходу є підвищення рівня кваліфікації та практичних навичок спеціалістів у сфері кібербезпеки, виконуючи завдання максимально наближені до реальних інцидентів. Переможцями INCIDENT RESPONSE DAYS стали:

12 червня: перше місце – команда Держспецзв’язку Netflix & Chill, друге здобула команда Національної академії СБУ DNAcademy Team, третє місце – команда Збройних сил України CyberSafe.

13 червня: перше місце – команда Державної прикордонної служби України dotXYZ. Друге місце команда Військового інституту телекомунікацій та інформатизації csd33, третє місце – команда Національної Гвардії України «Гвардія».

Слід відзначити високий рівень підготовки студентів та курсантів профільних навчальних закладів, адже їхні команди на змаганні здобули призові місця. Це свідчить про потужний кадровий потенціал національної системи кібербезпеки України.

Технологічними партнерами заходу стали компанії Cyber Unit Technologies та CyberLab.

Керівник Cyber Unit Technologies Єгор Аушев зазначив, що український кіберполігон має понад 150 сценаріїв, які імітують атаки та захист у кіберпросторі.

«UnitRange – це перший в Україні кіберполігон, який максимально зрозумілий та має простий інтерфейс українською мовою. Він був створений під час повномасштабного вторгнення рф в Україну для того, щоб спеціалісти державного та приватного секторів могли відпрацювати практичні навички, що пришвидшить нашу перемогу в кібервійні», - зауважив він.