Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату30.06.2023, 14:13

Заступник Секретаря РНБО України О. Соловйов взяв участь у навчаннях щодо дій під час можливої аварії на Запорізькій АЕС

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексій Соловйов 29 червня 2023 року в рамках робочої поїздки до Запорізької та Дніпропетровської областей взяв участь у спільному двоступеневому штабному тренуванні з евакуаційними органами регіонального та місцевого рівнів: “Організація управління виконанням евакуаційних заходів у разі виникнення радіаційної аварії на ВП «Запорізька АЕС».

30062023_32.jpegОлексій Соловйов відмітив високий рівень готовності сил та засобів ДСНС, а також місцевих органів влади до оперативного реагування на надзвичайну ситуацію, що може виникнути на Запорізькій АЕС.

Хід навчань засвідчив високу готовність до подолання наслідків радіаційної аварії, забезпечення належного захисту населення на територіях можливого забруднення та мінімізації негативного впливу на життєдіяльність регіону.

До цих навчань було залучено понад 2000 тисячі осіб та 340 одиниць техніки від Міністерства внутрішніх справ, Держслужби з надзвичайних ситуацій, Національної поліції, Міністерства енергетики, Міністерства охорони здоров’я, а також Укргідрометцентру, Енергоатому, Запорізької та Дніпропетровської ОДА.

30062023_1.jpegПід час навчань відпрацьовано процес розгортання пунктів санітарної обробки людей, спеціальної обробки техніки, надання медичної, психологічної допомоги та організацію дозиметричного контролю на потенційно забрудненій території.

Загалом у ході навчань учасники відпрацювали порядок оповіщення та інформування населення про радіаційну аварію, організацію укриття громадян у захисних спорудах, евакуацію з місць найбільшого ураження тощо.

30062023_31.jpeg

Також відпрацьовано злагодженість взаємодії евакуаційних органів регіонального та місцевого рівнів з органами управління та силами цивільного захисту Дніпропетровської територіальної підсистеми та її ланок, територіальними органами центральних органів виконавчої влади під час організації та виконання заходів з евакуації.

Оцінено рівень теоретичної і практичної підготовки посадових осіб комісій з питань евакуації, навченості адміністрацій оперативних груп зі збору та відправки евакуйованих, збірних, проміжних, приймальних евакуаційних пунктів, перевірка їх готовності до практичних дій.