Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату30.06.2023, 16:03

Кібербезпека у провідних галузях регіону: НКЦК та CRDF Global провели ХХ засідання Національного кластера кібербезпеки в Полтаві

29 червня 2023 року в місті Полтава відбулося ХХ засідання Національного кластера кібербезпеки на тему: «Кібербезпека у провідних галузях регіону», організоване Національним координаційним центром кібербезпеки при РНБО України спільно з Фондом цивільних досліджень та розвитку США за підтримки Державного департаменту США та Полтавської обласної військової адміністрації.

Відкриваючи засідання, керівник управління забезпечення діяльності НКЦК Апарату РНБО України Сергій Прокопенко зазначив, що ХХ засідання Національного кластера кібербезпеки відбулось в новому форматі. «Напередодні було вперше проведено командно-штабні навчання на регіональному рівні, на яких представники державних органів та об’єктів критичної інфраструктури проговорили питання удосконалення механізмів взаємодії при відбитті кібератак. Ми будемо продовжувати цю практику, адже таким чином ми зможемо досягати нових цілей, покращувати координацію, обмін інформацією на регіональному рівні і разом посилювати національну систему кібербезпеки України», – сказав С. Прокопенко

До обговорення актуальних регіональних потреб у сфері кібербезпеки долучилися близько 200 учасників з державного та приватного секторів, представників міжнародних інституцій та наукової спільноти – у форматі онлайн і офлайн. З-поміж них – представники Міністерства енергетики України, Полтавської ОВА, ГК «Нафтогаз України», суб’єктів кібербезпеки місцевого рівня, об’єктів критичної інфраструктури та підприємств регіону, які працюють у галузі АПК, енергетики та машинобудування.

«Енергетика стала другим плацдармом ведення війни, і кібератаки – повноцінна складова цієї агресії. Енергетичний сектор України зазнавав російських кібератак і до 24 лютого 2022 року, але з початком повномасштабного вторгнення кількість атак істотно зросла. Центром оперативної безпеки оператора системи передачі за минулий рік зафіксовано понад 1,5 мільйона відповідних блокувань спроб атакувати галузь», – повідомив заступник Міністра енергетики України Фарид Сафаров.

Керівник з операційної діяльності CRDF Global Михайло Верич наголосив, що Полтавщина є важливим регіоном України, промисловий сектор якого є однією з провідних бюджетоутворюючих складових національної економіки. «Я радий, що Національний кластер кібербезпеки у Полтаві дає нам можливість покращити координацію в регіоні, поділитися кращими практиками та кейсами, а найголовніше – надати інструмент, що дозволяє створити важливу ланку в системі кіберзахисту», – наголосив М. Верич.

Учасники Кластера обговорили поточний стан кібербезпеки у провідних галузях регіону, основні виклики і загрози з урахуванням агресії рф в кіберпросторі. Запропоновано ряд ініціатив і проєктів, спрямованих на підвищення рівня кібербезпеки України та посилення взаємодії між державою, академічною спільнотою, приватним сектором тощо.

Під час виступу С. Прокопенко подякував Полтавській ОВА за проактивні підходи до реалізації проєктів у сфері кібербезпеки, високий рівень уваги до забезпечення кіберзахисту регіону. А також Національному університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за підтримку ініціатив НКЦК.