Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату06.07.2023, 14:20

Секретар РНБО України О. Данілов зустрівся з Послом Норвегії в Україні Х. С. Андерсен

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Норвегія в Україні Хелене Санд Андресен.

Сторони обговорили поточну безпекову ситуацію у світі та регіоні, розглянули актуальні питання порядку денного українсько-норвезького співробітництва та посилення підтримки Норвегією України на її шляху до перемоги над російським агресором.

06072023_2.jpgО. Данілов привітав пані Андерсен з призначенням на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла в Україні та подякував норвезькій стороні за усебічну та сталу допомогу, надану Україні в її боротьбі з державою-агресором рф. «Україна довела на полі бою, що немає ніякої «другої армії світу», і сьогодні ми спільно з партнерами продовжуємо цю боротьбу, - сказав він. - Дякуємо вам за ваш потужний внесок».

За словами О. Данілова, досвід Норвегії буде також корисним для повоєнної відбудови України. «Норвегія, як соціально орієнтована країна, може допомогти нам у питанні побудови справедливого суспільства», - сказав він, наголосивши на тому, що політика справедливості є одним із ключових орієнтирів нової української доктрини, яку анонсував Президент України Володимир Зеленський у своїй промові у Верховній Раді до Дня Конституції України. 

Секретар РНБО України висловив переконання у тому, що «зараз саме час для того, щоб посилити двосторонню співпрацю, оскільки є багато сфер, в яких наші інтереси збігаються». «Біля ваших кордонів теж присутня росія, стратегія якої передбачає мілітаризацію Арктики», - сказав він.

Своєю чергою пані Посол висловила переконання, що «повномасштабне вторгнення росії в Україну продемонструвало, що політика умиротворення не працює», а світ «побачив справжнє обличчя росії». За її словами, перемога України є «важливою для безпеки усієї Європи», і саме Україна має визначити, що для неї буде перемогою.06072023_3.jpg

Пані Андерсен поінформувала українську сторону про те, що минулого року Норвегія надала нашій державі військової та гуманітарної допомоги на понад 1 млрд дол. Зокрема, Норвегія надіслала Україні засоби ППО, гаубиці, основні бойові танки Leopard 2, боєприпаси, а також підтримала підготовку та навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Цього року, зазначила пані Посол, норвезький парламент проголосував за 5-річну «Програму Нансена» на понад 7 млрд доларів для підтримки України. «Норвегія й надалі буде усебічно підтримувати вас під час цієї битви», - запевнила пані Андерсен.