Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату14.07.2023, 14:15

Україна та Європейський Союз зміцнюють співпрацю в боротьбі з кіберагресією

Делегація представників основних суб’єктів забезпечення кібербезпеки України на чолі з секретарем Національного координаційного центру кібербезпеки, керівником служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Наталією Ткачук 7 липня 2023 року в Брюсселі зустрілася з представниками Європейської служби зовнішньої діяльності (ЄСЗД), Генерального директорату з комунікаційних мереж, контенту і технологій (DG CONNECT) та ENISA.

У заході взяли участь представники Національного координаційного центру кібербезпеки, Служби безпеки України, Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Національної поліції України та Офісу Генерального прокурора.

Українська делегація поділилася досвідом у протидії кіберагресії рф. Зокрема йшлося про ефективні заходи запобігання кібератакам, побудову кібероборони та тісну співпрацю між суб’єктами кібербезпеки держави як ключовий фактор успішної боротьби з кіберзагрозами. Також обговорено питання збільшення рівня міжнародної кіберзлочинності через активне долучення зловмисних акторів з боку рф. У цьому контексті міжнародним партнерам було представлено ефективні заходи протидії, що вживаються Україною, зокрема поінформовано про впровадження системи фільтрації фішингових доменів Protective DNS.

Зустріч також стала платформою для обговорення організації третього раунду кібердіалогу між Україною та Європейським Союзом. Обговорено успіхи України та напрями подальшої гармонізації законодавства України із законодавством ЄС у сфері кібербезпеки.

«Сьогодні Україна стоїть на передовій боротьби з агресією рф й у кіберпросторі, і ми прагнемо ділитися нашим досвідом з Європейським Союзом. Ефективні заходи запобігання кібератакам, посилення кіберстійкості та взаємодія з партнерами є нашими ключовими інструментами. Зустріч з представниками ЄС є важливим кроком поглиблення співпраці та зміцнення обороноздатності обох сторін. Дякуємо Європейському Союзу за підтримку України у війні, яка також триває й у кіберпросторі», – зазначила Наталія Ткачук.

За результатами обговорення наголошено на важливості спільної праці та обміну досвідом між Україною та Європейським Союзом у сфері кібербезпеки. Сторони підтвердили готовність до подальшого поглиблення співпраці, обміну інформацією та спільних дій для забезпечення стійкості та безпеки в кіберпросторі.