Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату10.08.2023, 09:27

Основні міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки у липні 2023 року

У США триває процес модифікації власної кібербезпекової політики та її адаптації до актуальних викликів. Вперше в історії стратегій кібербезпеки США було розроблено та ухвалено публічний Імплементаційний план. Він складається з 65 ініціатив, керованих відповідальними державними органами, які збільшуватимуть стійкість системи кібербезпеки та протистояння насамперед китайській та російській загрозам. Одночасно з цим Білий Дім намагається оновити кадровий склад відповідальних за кібербезпеку в країні.

Цього місяця в Україні на порядку денному були питання розвитку кібердипломатії, підвищення ефективності реалізації завдань, визначених Стратегією кібербезпеки України, які були розглянуті на засіданні Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України. У рамках реалізації Стратегії кібербезпеки Адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України розробила та затвердила Методичні рекомендації щодо реагування суб’єктів забезпечення кібербезпеки на кіберінциденти. Засновано Національний кластер з інформаційної стійкості, відбувся тренінг для комунікаційників державного сектору у сфері кібербезпеки – Cyber Communications Workshop.

11-12 липня у Вільнюсі відбувся саміт НАТО, на якому, з-поміж іншого, було приділено увагу питанням кібербезпеки. Документи, що ухвалені учасниками саміту, є засекреченими, водночас, з публікацій експертів та заяв представників Альянсу можна зробити висновок, що йдеться про посилення взаємодії з приватним сектором, постійну присутність військових кіберспеціалістів у мережах, а не лише під час міжнародного збройного конфлікту тощо. В інтерв’ю медіа Представник НАТО Крістіан-Марк Ліфлендер закликав Альянс зайняти «проактивну» позицію у кіберпросторі.

Українська сфера кібербезпеки активно інтегрується до міжнародної спільноти. Так, під час візиту до штаб-квартири НАТО, який відбувся напередодні Вільнюського саміту, українська делегація розповіла про уроки кібервійни, що триває, а також представила потреби та пропозиції щодо майбутньої співпраці з НАТО у цій сфері. Під час візиту до Брюсселя обговорено організацію третього раунду кібердіалогу між Україною та ЄС, успіхи України у гармонізації вітчизняного законодавства із законодавством ЄС у сфері кібербезпеки, та напрями подальшої взаємодії. Україна також вкотре виступила на щорічних навчаннях НАТО із взаємосумісності, започатковано співпрацю з деякими аналітичними європейськими структурами.

Китай та росія і надалі здійснюють кібероперації. Обидві країни сконцентровані на шпигунських діях (з акцентом на європейські країни). росія додатково проводить кібершпигунські операції на підтримку своєї військової агресії, намагаючись дістатися до листування працівників дипломатичних відомств – на це були спрямовані останні операції RomCom RAT та Cozy Bear.

Більше про законодавчі зміни, ініціативи національних суб’єктів, тенденції, прогнози та аналітичні оцінки, міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки України за посиланням.