Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату30.10.2023, 15:13

Сергій Демедюк: Сьогодні ми говоримо не про окремі кібератаки росії на Україну, а про першу світову кібервійну

NCSCC  2.jpegПосилюємо міжнародну взаємодію у сфері кібербезпеки.

Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України спільно з Фондом цивільних досліджень та розвитку США за підтримки Державного департаменту США 26 жовтня 2023 року у Празі провів міжнародне засідання Національного кластера кібербезпеки «Державно-приватне партнерство на міжнародному рівні та запровадження кібердипломатії».

«Сьогодні ми говоримо не про окремі кібератаки росії на Україну, а про першу світову кібервійну. І для протидії цій війні ми формуємо дієву міжнародну кіберкоаліцію», – акцентував заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк, відкриваючи захід.

Він зазначив, що Україна вже є членом Об’єднаного центру передових технологій з кібербезпеки НАТО, і налагоджує тісну співпрацю з Європейським агентством з кібербезпеки (ENISA).

«Це відкриває нові можливості для зміцнення нашої взаємодії у сфері кібербезпеки та обміну найкращими практиками з країнами НАТО та ЄС. Ми високо цінуємо допомогу країн-партнерів, зокрема Чехії, та вдячні за їхню підтримку. І я певен, що ми збережемо нашу єдність та взаємну довіру, яку щодня намагається зруйнувати росія», – підкреслив Демедюк.

NCSCC  1.jpegЗі свого боку народний депутат України Олександр Федієнко зазначив, що Національний кластер кібербезпеки є майданчиком для обміну досвідом і сприяє поглибленню відносин між країнами, які можуть зіштовхнутись з кіберзагрозами, з якими щодня бореться Україна: «Ми маємо великий досвід та напрацювання у сфері кібербезпеки, тому працюємо над змінами національного законодавства відповідно до актуальних питань та директив ЄС».

Під час дискусійних панелей учасники заходу обговорили кілька тем. Серед них – досвід України та провідних країн світу у кібервійні; розвиток кібердипломатії в Україні та світі; державно-приватне партнерство для забезпечення глобальної стійкості у кіберпросторі.

NCSCC  3.jpegЗа словами регіонального директора CRDF Global в Україні Михайла Верича, з 2021 року CRDF Global та НКЦК за підтримки Державного департаменту США проводять регулярні координаційні зустрічі ключових стейкхолдерів у сфері кібербезпеки.

«Участь європейських партнерів в обговоренні ключових питань галузі – це можливість для обміну досвідом та крок до поглиблення співпраці між Україною та Європейським Союзом», – сказав він.

 

Загалом у засіданні, що відбувалося в онлайн та офлайн форматах, взяли участь понад 250 представників державного сектору, міжнародної та донорської спільноти, посольств та бізнесу. З-поміж ключових спікерів заходу – заступник помічника держсекретаря з питань міжнародної безпеки кіберпростору Лізіл Франц, заступник Директора Національного агентства з кібербезпеки та інформаційної безпеки Чеської Республіки (NUKIB) Павел Степанік, в.о. директора Департаменту міжнародного співробітництва та Європейського Союзу NUKIB Томас Мінарік, Посол з питань кібербезпеки МЗС Чеської Республіки Річард Кадлчак, керівник відділу кібердипломатії Microsoft Кая Сігліч, координатор з питань кібербезпеки EEAS Манон Ле Бланк, менеджер проєкту Ради Європи та ЄС «CyberEast», Проєктного офісу Конвенції Ради Європи з кіберзлочинності Гіоргі Джокхадзе, а також представники Апарату РНБО України, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації та компаній Cyber Unit Technologies, ICZ Group та CNS.