Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату09.11.2023, 16:49

Сергій Дубовицький: Міжнародне право запобігатиме заподіянню шкоди довкіллю під час збройних конфліктів

dubovycky_2023.jpegЗбройна агресія російської федерації спричинила масштабні руйнування, призвела до знищення природних ресурсів, земель сільськогосподарського призначення, забруднення територій, до підриву енергетичної та водної інфраструктури. На цьому акцентував керівник служби соціальної та гуманітарної безпеки Апарату РНБО України Сергій Дубовицький під час міжнародної конференції Environment protection through the lens of IHL, що відбулася у Львові.

«Як приклад – руйнування Каховської греблі, що призвело до масштабного забруднення Чорного моря і втрати родючої землі. Десятки українських міст і селищ зрівняли з землею, а скільки не здетонованих снарядів і мін залишилося? Скільки вибухонебезпечних предметів, уламків?.. Все це несе ризики і загрози для майбутніх поколінь», – зазначив він.

Виступаючи перед аудиторією, Сергій Дубовицький наголосив на тому, що відновлення  навколишнього  природного  середовища потребує не одну сотню років. Через це слід урегулювати  питання  відповідальності за спричинення шкоди природі.

dubovycky_2023_2.jpeg«Для забезпечення майбутньої екологічної безпеки необхідно закріпити у національному та міжнародному законодавстві процедуру притягнення до відповідальності винних у порушенні норм охорони навколишнього  природного  середовища в зонах військових конфліктів. Удосконалити систему моніторингу довкілля. Розробити  механізми  відновлення довкілля після збройних конфліктів», – пояснив він.

На думку Сергія Дубовицького, екологічні угоди, які існують сьогодні, не можуть забезпечити відшкодування шкоди, завданої довкіллю, спричиненої російською агресією. Саме тому механізми такого відшкодування необхідно створювати спеціально.

«Окрім безпосередньо відшкодування шкоди постраждалій стороні, від такого компенсаційного механізму цілком обґрунтовано можна очікувати подальшої розбудови міжнародно-правових засобів захисту довкілля, а також запобігання і відшкодування екологічної шкоди, спричиненої збройними конфліктами», – підсумував він.

Для довідки: Міжнародна конференція Environment protection through the lens of IHL відбулася у Львові. Захід, проведений  Українським Червоним Хрестом, об’єднав експертів у галузі міжнародного гуманітарного права та став платформою для підняття обізнаності щодо шкоди, нанесеної екосистемі України та всьому регіону.