Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату15.01.2024, 17:38

Апарат РНБО України й TETRA TECH уклали Меморандум про взаєморозуміння у сфері реагування на виклики, пов’язані з російською агресією

memorandum 1.jpegАпарат Ради національної безпеки і оборони України та американська компанія TETRA TECH у понеділок, 15 січня, уклали Меморандум про взаєморозуміння. Документ визначає взаємну зацікавленість сторін щодо ефективного реагування на виклики, що виникли внаслідок російської агресії.

Документ підписали Керівник Апарату РНБО України Андрій Зюзь і Президент Управління глобального розвитку, групи державних послуг компанії TETRA TECH Томас Рейллі.

Відповідно до меморандуму, сторони планують співпрацювати у сферах, що memorandum 2.jpegпостраждали від війни та пов’язані з відновленням по всій Україні, включаючи звільнені території. Зокрема, вже цьогоріч заплановано виділення додаткового фінансування для забезпечення енергетичної безпеки України.

«Децентралізація енергетики є спільним завданням уряду, місцевих громад, споживачів. Це важливо, адже сприятиме зменшенню вразливостей енергетичної системи до обстрілів. Також ми зацікавлені у розвитку такого підходу, який забезпечить нам доступ до даних споживання на рівні кожної громади окремо», – сказав Керівник Апарату РНБО України Андрій Зюзь.

memorandum3.jpegВін наголосив на необхідності децентралізації енергетичного сектору України і додав, що це питання перебуває на контролі в Президента України Володимира Зеленського.

Зі свого боку президент підрозділу TETRA TECH, який реалізовує проєкт енергетичної безпеки в Україні – USAID ESP Клір Роулендс, зазначив, що впровадження децентралізації в енергетичному секторі дозволить кожній громаді мати більш розвинену систему smart grid та перейти до відповідності євростандартам.

memorandum 4.jpegПід час підписання Меморандуму присутні більш детально зупинилися на питанні енергетичної безпеки в країні – обговорили подальшу спільну роботу в межах ініціативи European Green Deal. Йдеться про ініціативи Європейської Комісії, мета яких – до 2050 року зробити Європейський континент кліматично нейтральним.

В контексті Андрій Зюзь презентував інформаційно-аналітичну систему «СОТА», зокрема, модуль, що стосується енергетичної безпеки.

memorandum 5.jpegЗазначимо, провідна світова консалтингова та інженерна компанія TETRA TECH впроваджує пʼять проєктів в Україні. Серед них – енергетична безпека, гуманітарне розмінування, аудит ефективного використання коштів, виділених урядом США Україні, підтримка антикорупційних ініціатив, відновлення критичної інфраструктури.

Smart grid – електрична мережа, що містить різноманітні оперативні та енергоощадні заходи, включаючи розумні лічильники, розумних споживачів, поновлювані джерела енергії та ресурси забезпечення енергоефективності.