Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату09.05.2024, 15:43

Основні міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки у квітні 2024 року

ceber digest 09_05_2024.jpgСША посилюють заходи з кібербезпеки та збільшують фінансування в цьому напрямку. Призначено нового директора з кібербезпеки в Агентстві національної безпеки США та створено департамент кіберполітики в Пентагоні. АНБ та CISA продовжує випускати рекомендації з безпеки (передусім щодо впровадження політики Zero Trust).

Водночас кількість кіберінцидентів зростає, зокрема у квітні відбулись кібератаки на муніципальні ресурси та водний сектор США, за останніми стояли російські хакери.

У рамках наближення до європейських стандартів та стандартів НАТО у цифровій та кіберсфері, Україна провела першу зустріч з представниками ЄС як країна-кандидат, присвячену сфері цифровізації. Міністерство оборони затвердило основні засади інформаційної безпеки та кібербезпеки в інформаційно-комунікаційних системах міністерства, які враховуватимуть кращі підходи НАТО та міжнародні стандарти. Під час третього міжнародного засідання Національного кластера кібербезпеки було обговорено поглиблення співпраці України з ЄС та НАТО у сфері кібербезпеки. Секретар НКЦК Наталія Ткачук закликала країни ЄС та НАТО до спільної протидії кіберагресії рф.

Україна підвищує кваліфікацію та збільшує обізнаність у питаннях кібербезпеки на всіх рівнях. НКЦК провів навчання «Управління вразливостями» для представників ОВА, Національна академія СБУ запустила міжвідомчу освітню платформу для сектору безпеки та оборони, CERT-UA оприлюднила інструкцію щодо встановлення двоетапної аутентифікації, а Кіберполіція запустила проєкт «Кібер Брама» для підвищення рівня кібергігієни українців.

Різко зросла активність китайських хакерів, зосереджена на кібершпигунстві в країнах ЄС та маніпулюванні соціальною напругою у США в контексті американських виборів. КНР також трансформує свої кіберсили, створивши в цьому місяці Сили інформаційної підтримки. Водночас кількість китайських пристроїв у мережах США протягом останнього року зросла на 40% до 300 000 (минулого року їхня кількість становила 185 000).

Європейський Союз адаптується до нового кіберландшафту, включаючи розробку Закону про космос з урахуванням питання кібербезпеки та підготовку до впровадження постквантової криптографії аби не допустити нових кіберзагроз. Для цього Єврокомісія випустила рекомендації для членів ЄС, які вказують на необхідність розробки відповідних дорожніх карт. Зі свого боку Німеччина планує створення кібервійськ для швидкого реагування на нові загрози.

Більше про законодавчі зміни, ініціативи національних суб’єктів, тенденції, прогнози та аналітичні оцінки, міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки України за посиланням.