Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату20.05.2024, 12:03

Відеозвернення Олександра Литвиненка до учасників Форуму регіону Балтійського моря: «НАТО 2024 і Арктична Європа»

IMG_6747_1.jpgросійська агресія триває, й Україна є її ключовою, але не єдиною ціллю. путінські стратеги планують не лише захопити велику європейську країну, а й змінити весь світовий порядок. Місце права має посісти сила, місце прав людини – свавілля, демократію має замістити авторитаризм. А головне замість свободи повинно прийти рабство. На цьому акцентував Секретар РНБО України Олександр Литвиненко у своєму відеозверненні до учасників 16-го Форуму регіону Балтійського моря: «НАТО 2024 і Арктична Європа», що стартував 20 травня у Фінляндії.

Шановні пані і панове!

Для мене висока честь звернутися до Вашого форуму.

Російська агресія триває, і моя держава є її ключовою, але не єдиною ціллю. Путінські стратеги планують не тільки захопити велику європейську країну, але й змінити весь світовий порядок. Місце права має посісти сила, місце прав людини – свавілля, демократію має замістити авторитаризм. А головне замість свободи повинно прийти рабство.

Путіна не запинять адміністративні кордони  Східних і Південних регіонів України, які він прагне окупувати, він не зверне увагу і на державні кордони членів НАТО. Росіяни розуміють лише одну мову – мову сили. І щоб вистояти Західний світ має бути сильним і готовим цю силу застосовувати.

Ситуація на фронті є вкрай складною, але далеко не катастрофічною Наші війська продовжують важкі виснажливі бої за маленькі села і селища у Донецькій і Запорізьких областях. Але набагато гірше, що росіяни спрямовують свої повітряні сили проти об’єктів критичної інфраструктури, що забезпечують великі індустріальні міста Сходу і Півдня України. Путін реалізує свою погрозу щодо створення сірої зони. При цьому вмирають і страждають не тільки, і не стільки військові, а діти, жінки та старші люди. Росіяни використовують апробовану у Сирії стратегію провокування міграційної кризи.

Це можна зупинити. Але Україні потрібна сучасна зброя, багато зброї. Насамперед ППО і боєприпаси. Ми щиро вдячні США, державам ЄС за допомогу, але для того щоб зупинити агресора цього замало. Йдеться вже не тільки про Україну, йдеться про майбутнє Європи. Якщо сьогодні ви не знайдете зброю для України, завтра будете шукати її для себе. І що, думаю, важливіше для вас, то вмирати будуть ваші солдати. Як наразі вмирають кращі сини і доньки України.

Україна чітко усвідомлює, що війна закінчиться переговорами. І тому була підготовлена і просувається формула миру Президента Зеленського. Наша позиція дуже проста і переконаний, вона буде підтримана учасниками Саміту миру у Швейцарії у червні 2024 року. Це справжній дипломатичний трек, який має всі шанси сприяти досягненню справедливого миру.

Але ми потребуємо не перемир’я на 2 роки, а стійкого миру на десятиліття, який би уможливив розвиток України. І це питання безпекових гарантій. Безпекові угоди, що реалізують минулорічну заяву G7 – без найменшого сумніву важливий крок. І ми високо цінуємо зусилля президента А.Штубба та усього фінського народу, якій як ніхто знає критичне значення безпеки для сусідів Росії. Проте Україна потребує саме гарантій, і фінський приклад наочно демонструє – сьогодні в Європі наявні тільки одні справжні гарантії – це членство у НАТО. Саме тому ми сподіваємось отримати запрошення до Альянсу вже на цьогорічному Вашингтонському саміті НАТО. 

Ми свідомі, що вступ не відбудеться завтра, але вже запрошення охолодить багато гарячих голів в РФ. Воно сприятиме деескалації, а не стане конфронтаційним кроком. Досвід Бухарестського саміту 2008 року чітко довів – у відносинах з Путіним чітка визначеність стабілізує ситуацію, а її відсутність – провокує Росію на агресивні кроки.

Ще раз вдячний за цю можливість звернутися до вашого Форуму. Зичу плідної роботи.