Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату05.07.2024, 12:30

Зміцнюємо співпрацю з ЄС у сфері кібербезпеки: представники НКЦК зустрілись з послами ЄС Комітету з питань політики та безпеки

Image_3.jpegУкраїнська делегація на чолі з керівником служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретарем НКЦК Наталією Ткачук, а також представниками Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України та Служби безпеки України 3 липня 2024 року зустрілась з послами Європейського Союзу Комітету з питань політики та безпеки у м. Брюссель (Бельгія).

Захід відбувся за підтримки Постійного представництва Естонії при Європейському Союзі та мав на меті поглибити розуміння поточних викликів та можливостей у сфері кібербезпеки в Україні серед послів ЄС. Представники української делегації поділилися досвідом, отриманим Україною в ході протистояння кіберагресії рф, та рекомендаціями для партнерів щодо посилення національної кібербезпеки в умовах потенційного воєнного конфлікту, а також оновлену інформацію щодо поточного стану та майбутніх ініціатив у сфері                                                                                 кібербезпеки в Україні.

Image_1.jpegКерівник служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук зазначила, що зустріч є важливим кроком для зміцнення співпраці між Україною та Європейським Союзом у сфері кібербезпеки.

Image_2.jpeg«Ми вдячні партнерам за сприяння у розбудові Національної системи кібербезпеки України та протидії російській кіберагресії, яка почалася ще у 2014 році. На сьогодні, Україна отримала унікальний досвід та спроможності із протидії кібератакам та спеціальним інформаційним операціям ворога в умовах повномасштабної війни. Але країна-терорист веде цинічну та зухвалу кібервійну не лише проти України, вона розпочала її проти наших союзників – країн ЄС та НАТО, здійснюючи атаки на критичну інфраструктуру, акції кібершпигунства, втручаючись у виборчі процеси, системи супутникового мовлення та цивільної навігації ЄС», – сказала Наталія Ткачук.

Секретар НКЦК також зазначила, що кібератаки рф супроводжуються масштабними дезінформаційними компаніями та використовуються як інструмент спеціальних інформаційних операцій ворога проти громадян ЄС.

Image_4.jpeg«Наш обов’язок посилити колективну кібероборону Європи через максимальне залучення українського досвіду та набутих спроможностей, а також формування спільних проактивних заходів протидії», – наголосила Н.Ткачук

У рамках робочого візиту до м. Брюссель також відбулась низка робочих зустрічей, зокрема, з представниками Європейської служби зовнішніх справ (EEAS) та Image_5.jpegГенерального директорату з питань комунікаційних мереж, контенту та технологій (DG CNECT). Під час зустрічі обговорювалися шляхи зміцнення співпраці між Україною та Європейським Союзом у галузі кібербезпеки, посилення санкційної політики ЄС проти рф у зазначеній сфері, обмін передовим досвідом та розробка спільних проєктів. Також сторони обговорили ключові аспекти та підготовчі питання щодо третього раунду кібердіалогу Україна-ЄС.