Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату16.07.2024, 15:57

Третій раунд Кібердіалогу Україна-ЄС відбувся у Брюсселі

Kiberdialog 16072024 5.jpgЄвропейський Союз та Україна у понеділок, 15 липня, провели третій раунд Кібердіалогу у Брюсселі, Бельгія.

ЄС та Україна домовилися про подальше поглиблення співпраці у сфері кібербезпеки на тлі триваючого повномасштабного вторгнення Росії в Україну та початку переговорів про вступ України до ЄС. ЄС продовжує бути відданим зобов'язанням всебічно підтримувати спроможність України протистояти кібератакам та порушенням роботи критичної інфраструктури.

Kiberdialog 16072024 1.jpgПід час діалогу, ЄС та Україна підтвердили свою рішучу прихильність рамкам ООН щодо відповідальної поведінки держав у кіберпросторі, які ґрунтуються на застосуванні міжнародного права та норм відповідальної поведінки держав. Сторони домовилися про подальше посилення співпраці у сфері кібердипломатії на міжнародних форумах.

Kiberdialog 16072024 3.jpgЄС та Україна обговорили зміни у ландшафті кіберзагроз, поділилися останніми новинами щодо нещодавніх законодавчих змін, зважаючи на наближення законодавства України, включаючи Директиву про мережеву та інформаційну безпеку (NIS) 2, а також безпеку та сертифікацію продукції, та обговорили відповідні зусилля з розбудови кіберстійкості та кіберзахисту. Вони також проаналізували практичні підходи до співпраці для запобігання, виявлення, стримування і реагування на зловмисну кіберактивність, зокрема шляхом посилення стійкості критичної інфраструктури і ланцюгів постачання, використання інструментарію кібердипломатії ЄС. Крім того, в умовах, коли використання кібероперацій уможливило та супроводжувало загарбницьку війну Росії проти України і продовжує впливати на глобальну стабільність та безпеку, обидві сторони домовилися в рамках Інструментарію ЄС з кібердипломатії посилити обмін інформацією щодо ситуативної обізнаності та використання режиму кіберсанкцій.

ЄС значно посилив підтримку України у сфері кібербезпеки з початку неспровокованої та невиправданої російської Kiberdialog 16072024 2.jpgзагарбницької війни в лютому 2022 року та має намір продовжувати підтримувати Україну для зміцнення її кіберстійкості, покращення взаємодії та підтримки щодо запобігання, виявлення, стримування та реагування на кіберзагрози, зокрема щодо критичної інфраструктури та мереж. Флагманські проекти, такі як «Кіберсхід», спрямовані на підвищення кіберстійкості в країнах Східного партнерства, також триватимуть. Крім того, зусилля з кіберпідтримки будуть координуватися з державами-членами та партнерами, в тому числі через Талліннський механізм. ЄС та Україна також обговорили шляхи, які дозволять Україні отримати переваги від використання Резерву кібербезпеки ЄС, а також організувати додаткові тренінги для цивільних і військових установ на основі потреб України Європейським коледжем безпеки та оборони, Консультативною місією Європейського Союзу (EUAM) та Місією ЄС з надання військової допомоги Україні (EUMAM).

Kiberdialog 16072024 6.jpgЄС та України мають намір продовжувати тісну співпрацю між відповідними органами влади, а саме структуровану співпрацю в рамках угоди з Агентством ЄС з кібербезпеки (ENISA) та угоди з Європолом. У контексті спільного зобов’язання щодо стійкого партнерства у сфері кібербезпеки, ЄС та Україна домовилися про досягнення конкретних операційних результатів з метою проведення 4-го раунду Кібердіалогу ЄС-Україна у 2025 році.

Kiberdialog 16072024 4.jpgСпівголовами діалогу були Манон ЛЕ БЛАНК, в.о. Керівника Управління гібридних загроз та кіберпростору, координатор з кіберпитань Європейської служби зовнішньої діяльності (ЄСЗД), Крістіан КІРКЕТЕРП де ВІРОН, в.о. Директора з питань цифрового суспільства, довіри та кібербезпеки Генерального директорату з питань комунікаційних мереж, контенту та технологій Європейської Комісії (DG CONNECT), та Володимир КАРАСТЕЛЬОВ, в.о. керівника Департаменту кібербезпеки Служби безпеки України; за участі представників ЄС з Генерального директорату з питань сусідства та переговорів про розширення (DG NEAR) та Генерального директорату з питань міграції та внутрішніх справ (DG HOME) Європейської Комісії, Агентства ЄС з кібербезпеки (ENISA), CERT-EU, Європейського центру компетенції у сфері кібербезпеки, Європолу, Європейського коледжу безпеки та оборони, Консультативної місії Європейського Союзу (EUAM), Місії ЄС з надання військової допомоги Україні (EUMAM),  Міністерства оборони України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства цифрової трансформації України, Ради національної безпеки і оборони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Ситуаційного центру забезпечення кібербезпеки Служби безпеки України, Генерального штабу Збройних Сил України.